‘NE ZABORAVITE...‘

Bivši nizozemski ambasador u Srbiji dao ostavku nakon kontroverzne izjave o Ukrajincima i Rusima

Rona van Dartela ministarstvo vanjskih poslova nedavno je imenovalo na funkciju nadgledatelja nizozemske uloge u obnovi Ukrajine

Ron van Dartel

 Nizozemsko veleposlanstvo u Poljskoj

Diplomatski veteran Ron van Dartel, koji je prije manje od tri tjedna od strane ministarstva vanjskih poslova imenovan na funkciju nadgledatelja nizozemske uloge u obnovi Ukrajine, dao je ostavku zbog primjedbi koje je navodno dao - o Rusiji.

I nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako će Ron van Dartel odmah dati ostavku.

Ministrica vanjske trgovine i razvojne suradnje, Liesje Schreinemacher, "poštuje njegovu odluku i prihvatila je ostavku", prenio je AFP.

- Ukrajinci su također Rusi. To ne smijemo zaboraviti. To je realnost - poručio je ovaj bivši nizozemski veleposlanik u Srbiji, Poljskoj i Rusiji Gerardu Dielessenu, autoru nove knjige "Als je de lat lager legt ga je niet hoger springen" ("Lowering the bar does not mean you will jump higher"), nakon čega je dao ostavku.

Ministarstvo je priopćilo kako su Van Dartelovi komentari izrečeni prije njegova imenovanja ranije ovoga mjeseca, ali objavljeni su tek nakon što je preuzeo svoju novu dužnost.

- Van Dartel je shvatio kako više ne može vjerodostojno funkcionirati i stoga je odlučio odmah podnijeti ostavku - priopćilo je ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:07