INTERVJU

BIVŠI NJEMAČKI KANCELAR GERHARD SCHROEDER 'Rusija nikada neće Ukrajini vratiti Krim. To EU treba prihvatiti'

Gerhard Schroeder
 Wolfgang Rattay / REUTERS

“Vjerujete li da će bilo koji ruski predsjednik vratiti Krim Ukrajini?”, odgovorom je odgovorio na novinarsko pitanje bivši njemački kancelar Gerhard Schröder.

“Ta se realnost jednog dana mora prihvatiti”, rekao je Schröder u razgovoru za dnevni list Aachener Nachrichten. On ima i plan za rješenje sukoba u Ukrajini. To je, jasno, sporazum iz Minska.

No, “politiku prema Rusiji treba gledati u širem kontekstu: treba nam sporazum EU i Rusije, možda u obliku sporazuma o pridruživanju s Rusijom. Tako bi se stvorili i uvjeti za rješavanje konflikta na istoku Ukrajine”, iznosi Schröder. Koji tvrdi da je takav sporazum u strateškom interesu Njemačke pa stoga i preduvjet za ekonomsku stabilnost i mir u Europi.

Relevantni političar

“SAD ima druge interese. Oni žele malu Rusiju jer im ne odgovara još jedan globalni konkurent uz Kinu. No, to ne treba preslikavati na Europu. Rusija je naš susjed s ili bez Putina.

Realiziranje ovog plana bilo je temelj politike svih njemačkih kancelara”, zaključio je Schröder. Koji je tako postao prvi relevantniji europski političar, bilo bivši bilo sadašnji, koji je otvoreno rekao da Zapad mora prihvatiti da je Krim dio Rusije.

Prije tri godine ruski je ambasador u Zagrebu Anvar Azimov u razgovoru za Jutarnji list rekao da su u Moskvu stigli signali da su neke zemlje spremne prihvatiti ruski suverenitet nad Krimom. Kad je riječ o Schröderu treba imati na umu da je on, nakon što je izgubio izbore 2005. godine (tad je Angela Merkel postala kancelarkom), otišao raditi u Gazprom, ruskog energetskog giganta. I da je velik prijatelj s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sporazum

No, bez obzira na to riječ je o i dalje utjecajnom europskom političaru čije riječi, što je važno, donose eho razmišljanja u središnjoj sobi Kremlja. Također, treba imati na umu da u koalicijskom sporazumu sadašnje njemačke vlade koju čine kršćanski demokrati i socijaldemokrati - a Schröder je i dalje ugledni član ovo potonje stranke - stoji kako je cilj vlade ostvariti jedinstveni ekonomski prostor od Lisabona do Vladivostoka. Schröderove ruske poruke dolaze u važnom trenutku: Europa se sprema na izbore za Europski parlament gdje će se stranke srednje struje grčevito boriti da populisti i desničari ne ostvare povijesni uspjeh. A te dvije skupine imaju dobre odnose s Putinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:36