Gerhard Schroeder

Bivši njemački kancelar i veliki prijatelj Vladimira Putina konačno progovorio o krizi u Ukrajini

"Što se tiče budućnosti, treba paziti da neophodne sankcije ne presjeku posve političke, gospodarske i civilne veze"

Gerhard Schroeder

 Alexey Vitvitsky/Sputnik via AFP

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, koji je blizak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskim energetskim sektorom, osudio je u četvrtak rusku invaziju na Ukrajinu, ali i pozvao da se ne prekidaju posve veze s Moskvom.

"Rat i patnje koje on donosi za stanovnike Ukrajine moraju se zaustaviti što je moguće prije. To je odgovornost ruske vlade", poručio je Schroeder na LinkedInu.

"Zadnjih se godina puno govorilo o pogreškama i propustima u odnosima između Zapada i Rusije. I bilo je puno pogreški - na obje strane", dodao je bivši njemački kancelar, koji je u vlastitoj zemlji postao nepoželjan zbog svojih uskih veza s Putinom.

"Ali interesi Rusije kada je u pitanju sigurnost ne opravdavaju korištenje vojnih sredstava", ocijenio je.

"Što se tiče budućnosti, treba paziti da neophodne sankcije ne presjeku posve političke, gospodarske i civilne veze koje još postoje između Europe i Rusije", savjetovao je 77-godišnji Schroeder, koji bi u lipnju trebao ući u nadzorni odbor Gazproma.

Schroeder je već član upravnog vijeća Rosnefta, prve ruske naftne kompanije, te odbora dioničara Sjevernog toka 2, kontroverznog rusko-njemačkog plinovoda koji je Njemačka u ponedjeljak suspendirala.

Njegove veze s Rusijom predmet su sve glasnijih kritika u Njemačkoj i zadnjih se tjedana govori da bi mu trebalo ukinuti povlastice koje koristi kao bivši kancelar.

I sadašnji kancelar Olaf Scholz nedavno se distancirao od svojeg bivšeg mentora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:02