ISKORISTIO POLOŽAJ

Bivši njemački predsjednik Wulff na suđenju: 'Ovo je za mene težak dan'

Former German President Christian Wulff (C) enters the courtrom at the Hanover regional court before the start of his trial on November 14, 2013, on charges of receiving favours. Wulff is accused of accepting financial favours in office, as the first former German head of state to answer charges in court. The accusations against him and film producer David Groenewold were reduced from the more serious corruption and bribery charges initially demanded by prosecutors that carry up to five years' jail.AFP PHOTO / POOL / KAI PFAFFENBACH
 AFP

Bivšem njemačkom predsjedniku Christianu Wulffu danas počinje suđenje zbog korištenja položaja u zamjenu za osobni profit. Naime, Wulff se sumnjiči da je prihvatio plaćanje hotelskih računa od strane filmskog producenta u zamjenu za lobističke usluge dok je bio premijer Donje Saske 2008.

Wulff, koji je odstupio s položaja u veljači 2012., nakon dvije godine u predsjedničkom uredu, prvi je čelnik Njemačke koji odgovara pod optužbama na sudu. No, 54-godišnji Wulff odbacio je optužbe i obećao kako će obraniti svoju čast i ugled.

Filmski producent David Goenewold također će zbog optužbi odgovarati na sudu.

- Ovo je za mene težak dan, no siguran sam da ću se obraniti jer sam se uvijek korektno ponašao dok sam bio u uredu - izjavio je Wullf dolazeći u sudnicu. Wullf je optužen da je prihvatio plaćanje za hotel u Munchenu za vrijeme Oktoberfesta 2008. i na otoku na sjeveru zemlje Syltu 2007.

Kao protuuslugu, Goenewoldu je obeća kako će lobirati kod njemačkih firmi da podrže producentove projekte. Ako ga osude, prijeti mu do tri godine zatvora i novčana kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:42