BJELORUSIJA

Bivši novinar Roman Protasevič, čije je uhićenje izazvalo sankcije Minsku, osuđen na 8 godina zatvora

"Presuda Romanu Protasjeviču novi je primjer grubog postupanja bjeloruskih vlasti prema demokratskim snagama"

Roman Protasjevič

 Stringer/Afp

Bjeloruski sud u srijedu je na osmogodišnju zatvorsku kaznu osudio Romana Protaseviča, bivšeg novinara uhićenog u Bjelorusiji 2021. nakon spektakularnog prinudnog slijetanja putničkog zrakoplova, što je podiglo buru u svjetskoj javnosti i potaknulo zapadne sankcije protiv Minska.

Po pisanju državne novinske agencije Belte, Stepan Putilo i Jan Rudik, druga dvojica optuženika koji su pobjegli iz zemlje, osuđeni su u istom predmetu u odsutnosti na 20, odnosno 19 godina zatvora.

Presude izrečene na Međunarodni dan slobode medija terete trojicu da su pozivali na rušenje vlasti, da su počinili terorističke radnje i vrijeđali šefa države.

Njemačka je u srijedu navečer kritizirala presudu. "Presuda Romanu Protasjeviču novi je primjer grubog postupanja bjeloruskih vlasti prema demokratskim snagama i neovisnim glasilima", objavilo je na Twitteru njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Trojica osuđenika u ovom slučaju koji je simbol progona oporbe u Bjelorusiji, rade ili su radili za oporbeni medij Nextu.

Taj medij je imao važnu ulogu u prosvjedima 2020. protiv reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka kada je objavljivao pozive na prosvjede i snimke policijskog nasilja.

Roman Protasjevič (27), uhićen je u svibnju 2021. zajedno sa svojom djevojkom Sofijom Sapegom kada je bjeloruski borbeni zrakoplov prisilio na slijetanje Ryanairov zrakoplov na letu iz Atene u Vilnius, što je potaknulo negodovanje međunarodne javnosti i zapadne sankcije.

Nakon uhićenja je pristao surađivati s istragom i rekao da se kaje, na video snimkama koje je objavila bjeloruska državna televizija.

Bjeloruska oporba misli da je videosnimka nastala "pod prisilom".

Sofija Sapega, njegova djevojka koja je ruska državljanka, prethodno je osuđena na šest godina zatvora. Minsk i Moskva trenutno pregovaraju o njezinu premještaju u Rusiju kako bi ondje služila kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:10