Pervez Mušaraf

BIVŠI PAKISTANSKI PREDSJEDNIK OSUĐEN NA SMRT Vlast je osvojio vojnim udarom prije 20 godina, optužen je i za atentat na bivšu premijerku

Pervez Mušaraf
 Mohammad Abu Omar / REUTERS

Bivši pakistanski predsjednik, diktator i general Pervez Mušaraf, osuđen je na smrtnu kaznu na sudu u Islamabadu, prenosi BBC.

Na najtežu kaznu osuđen je zbog izdaje počinjene suspenzijom ustava 2007., optužbe koja je podignuta još 2013.

Mušaraf je osvojio vlast u vojnom udaru 1999. i obnašao dužnost predsjednika države od 2001. do 2008. Zbacio je tadašnjeg premijera Navaza Šarifa i postao je istaknuta figura na svjetskoj pozornici nakon što se pridružio američkom ratu protiv terorizma u Afganistanu.

Ustav je suspendirao 2007. kako bi 'pročistio' pravosuđe i izbjegao pravno osporavanje njegove vladavine.

Trenutno se nalazi u egzilu u Dubaiju nakon što mu je 2017. dozvoljeno napustiti zemlju zbog liječenja.

Osim toga, Mušaraf je bio optužen za ubojstvo političke suparnice Benazir Bhutto 2007. Bhutto, dvaput birana za premijerku Pakistana i prva žena na vlasti u nekoj muslimanskoj zemlji u novije vrijeme, ubijena je u bombaškom napadu nakon predizbornog skupa u Rawalpindiju 27. prosinca 2007. Mušarafov režim je odmah optužio vođu pakistanskih talibana.

- To je važna presuda i značajno će utjecati na redefiniranje pakistanske politike sklone državnim udarima - ocijenila je lokalna televizija.

Generali su vladali Pakistanom gotovo polovicu postojanja te zemlje od proglašenja neovisnosti od Britanije 1947.

Ovo je prvi put da je neki pakistanski sud odlučivao o moćnom vojnom vodstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:51