Alberto Fujimori

Bivši peruanski predsjednik pušten iz zatvora: ‘Ovo je ruganje obiteljima žrtava‘

Međuamerički sud za ljudska prava prethodno je, bezuspješno, pozivao peruanske vlasti da ne primjene odluku o oprostu

Alberto Fujimori

 Renato Pajuelo/Afp

Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori (1990.-2000.), prema odluci ustavnog suda pušten je iz zatvora gdje je za zločine protiv čovječnosti služio kaznu od 25 godina, prenose agencije u četvrtak.

Televizijske snimke pokazale su 85-godišnjeg bivšeg predsjednika u srijedu navečer po mjesnom vremenu kako napušta zatvor Barbadillo blizu glavnoga grada Lime.

U utorak je ustavni sud potvrdio oprost iz 2017. dodijeljen bivšem šefu državu iz humanitarnih razloga.

Fujimori (85), boluje od respiratornih i neuroloških tegoba, a njegovi liječnici navode da ima čir na želucu, visok tlak i rak jezika.

Međuamerički sud za ljudska prava prethodno je, bezuspješno, pozivao peruanske vlasti da ne primjene odluku o oprostu.

Fujimori je bio osuđen 2009. na 25 godina zatvora zbog teških kršenja ljudskih prava jer je naredio pokolj 25 ljudi, među njima i dijete, koje je 1991. te 1992. godine počinio tajni eskadron smrti u borbi protiv maoističkog pokreta Sendero luminoso (Svijetle staze).

U svome predsjedničkom mandatu od 1990. do 2000., Fujimori je ojačao gospodarstvo Perua svojom ultraliberalnom politikom i uspješno je ratovao protiv gerilskih pokreta Sendero luminoso (Svijetle staze) i Revolucionarnog pokreta Tupac Amaru (chegavarističke orijentacije).

No vladao je željeznom rukom praćen korupcijskim skandalima.

Usto su po njegovoj naredbi prisilno sterilizirani deseci tisuća domorodačkih žena kako bi se smanjio broj djece jer je visok natalitet bio shvaćen kao zapreka razvoju, podsjeća agencija dpa.

Fujimori je šokantno pobijedio na izborima protukandidata, književnika Marija Vargas-LLosu 1990., a pet godina poslije ponovno je pobijedio tadašnjeg protukandidata, bivšeg glavnog tajnika UN-a Javiera Pereza de Cuellara, podsjeća agencija Reuters.

Dvije godine poslije poslao je tenkove na ulice i zatvorio Kongres tvrdeći da zastupnici blokiraju njegove napore stabilizacije zemlje. Godine 1997. Fujimori je bio pohvaljen jer je uspio osloboditi 71 taoca koji su bili držani u Limi 100 dana.

Kongres mu je izglasao nepovjerenje kada su snimke pokazale njegova šefa obavještajne službe kako podmićuje zastupnika i tada je taj sin japanskih doseljenika pobjegao u Japan, ali je 2005., stigao u Čile koji ga je izručiio Peruu.

"Ruga se obiteljima žrtava", izrazila je žaljenje agenciji AFP Gladys Rubina, sestre jedne od žrtava pokolja za koji je Fujimori osuđen.

"Taj čovjek nama nikada nije oprostio i sada izlazi iz zatvora kao da ništa nije bilo", rekla je.

Fujimori ima četvero djece, a njegova kći Keiko Fujimori, triput se bezuspješno natjecala za predsjednicu države.

Oslobađanjem Fujimorija, u peruanskom zatvoru ostaju još dvojica bivših predsjednika: Alejandro Toledo, koji je optužen za korupciju te Pedro Castillo, koji je prije godinu dana nezakonito pokušao raspustiti Kongres, piše agencija Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:14