NAPUSTIO ARGENTINU

Bivši predsjednik Evo Morales se nakon egzila vratio u Boliviju, pozdravile ga stotine pristaša

Morales se vratio u zemlju nakon što se njegova socijalistička stranka MAS vratila na vlast
Evo Morales se vraća u Boliviju
 Ronaldo Schemidt/AFP

Bivši predsjednik Evo Morales vratio se u ponedjeljak u Boliviju iz egzila u Argentini i kreće na trodnevni put od 1000 km do svog uporišta u središtu zemlje.

"Dio mog života je ostao u Argentini nakon 11 mjeseci egzila", rekao je bivši predsjednik i pješice prešao područje između granica od grada La Quica na sjeveru Argentine do Villazona na jugu Bolivije, javlja AFP.

Moralesa je u Argentini ispratio predsjednik lijevog centra Alberto Fernandez, koji je u nedjelju nazočio prisezi novog bolivijskog socijalističkog predsjednika Luisa Arcea. Morales se zahvalio Fernandezu i dodao da "mu je spasio život".

Nakon prelaska granice Moralesa su pozdravile stotine oduševljenih pristaša. On se vratio u zemlju nakon što se njegova socijalistička stranka MAS vratila na vlast, godinu dana nakon što je Morales podnio ostavku i otišao iz zemlje uslijed nasilnih oporbenih prosvjeda.

image
Evo Morales se vraća u Boliviju
Argentinian Presidency/AFP

Bivši bolivijski predsjednik (2006.-2019.) je najprije pobjegao na nekoliko tjedana u Meksiko i zatim se sklonio u Argentini. Sada kreće do svog uporišta u mjestu Chimoré, u okrugu Cochabamba. Ljevičarski bivši predsjednik koji je vladao zemljom 14 godina, napustio je Boliviju u studenome 2019. pošto je pokušao osvojiti četvrti predsjednički mandat na izborima obilježenima optužbama za prevaru.

Nakon 11-mjesečne vladavine prijelazne vlade, u listopadu je na predsjedničkim izborima pobijedio Moralesov bivši ministar gospodarstva Luis Arce, što je omogućilo povratak u zemlju bivšeg predsjednika.

Njegov povratak ojačao je tenzije u ionako napetom političkom okruženju u kojemu novi kongres sa socijalističkom većinom nameće svoju političku agendu usred oštrih prosvjeda oporbe. Zasad nije jasno koju će ulogu Morales imati u političkom životu Bolivije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:51