UMIROVLJENI GENERAL HVO-a

BIVŠI PREDSJEDNIK FEDERACIJE BiH OSLOBOĐEN OPTUŽBI Budimira su teretili za zloporabu položaja i ovlasti i primanje mita: 'Ovakav ishod sam očekivao'

 
Živko Budimir
 CROPIX

Bivši predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir u srijedu je na Općinskom sudu u Sarajevu oslobođen svih optužbi koje su ga teretile za zloporabu položaja i ovlasti, trgovinu utjecajem i primanje mita, zbog kojih je uhićen prije šest godina u spektakularnoj policijskoj akciji u vrijeme kada je obnašao tu visoku dužnost.

Optužnica je teretila Budimira da je zlorabio položaj i ovlasti predsjednika Federacije BiH jer je na nezakonit način davao oprost osobama osuđenim na zatvorske kazne, kao i da je protuzakonito koristio novac iz proračuna namijenjen funkcioniranju svog ureda.

"Ovakav ishod sam i očekivao", kazao je Budimir novinarima dodajući kako mu nakon svega ostaje razočarenje u institucije koje su ga progonile iako nije ništa skrivio.

Budimir tvrdi kako su iza svega stajala nastojanja da se na taj način utječe na političke procese u Federaciji BiH.

"Zahvalio bih se sutkinji koja mi je presudom vratila vjeru u ljude, ali još ne u ove institucije jer u njima sjede ljudi koji su meni podmetali dokaze kako bi proveli svoju političku volju da se izvrši rekonstrukcija Vlade FBiH", kazao je Budimir.

Živko Budimir, umirovljeni general HVO-a, izabran je za predsjednika Federacije BiH 2011. godine kao kandidat Hrvatske stranke prava (HSP), koja je sudjelovala u koaliciji predvođenoj Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP BiH), i tu je dužnost obnašao do 2015. godine.

Bilo je to razdoblje u kojemu je HDZ BiH bio izbačen iz vlasti, a HSP se pojavio kao alternativa koja je trebala zastupati hrvatske interese.

Budimira je policija uhitila u njegovu uredu u zgradi Predsjedništva BiH u travnju 2013. godine.

Tada je po nalogu Tužiteljstva BiH privedeno još 18 osoba koje su navodno bile povezane s davanjem nezakonitog oprosta od izvršavanja zatvorskih kazni te davanje i primanje mita.

S državne razine cijeli je predmet na kraju završio na općinskom tužiteljstvu i sudu i završio oslobađajućom presudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:30