LUSTRIRALI GA

Bivši predsjednik Perua zbog cijepljenja preko reda dobio zabranu obavljanja javne dužnosti 10 godina

Vizcarra neće moći preuzeti mjesto u parlamentu koje je osvojio na nedavnim izborima. Cjepivo je primio dok je još bio predsjednik.
Martín Vizcarra
 Luka Gonzales/AFP

Bivšem peruanskom predsjedniku Martinu Vizcarri (58) u petak je zabranjeno obavljanje javne dužnosti deset godina jer je prošle godine prije reda cijepljen protiv koronavirusa.

Peruanski kongres izrekao je zabranu Vizcarri, koji je državu vodio od 2018. do 2020., nakon što je potkraj prošle godine dobio cjepivo protiv koronavirusa kineskog proizvođača Sinopharma.

Vizcarra neće moći preuzeti mjesto u parlamentu koje je osvojio na izborima prošle nedjelje. Cjepivo je primio dok je još bio predsjednik.

Osim Vizcarre zabranu na godinu dana dobila je i bivša ministrica vanjskih poslova Elizabeth Astete te bivša ministrica zdravstva Pilar Mazzetti na osam godina.

Gotovo 500 političara, dužnosnika i državnih službenika umiješano je u skandal oko cijepljenja.

Optuženi su da su se pregurali preko reda da dobiju cjepivo, no oni tvrde da su dobrovoljno sudjelovali u kliničkim ispitivanjima za vrijeme testiranja cjepiva.

U Vizcarrinu slučaju, sveučilište koje je odgovorno to je izričito opovrgnulo.

Vizcarru su zastupnici opozvali prošle godine zbog korupcije, što je on stalno nijekao.

Za vrijeme predsjedničkog mandata više puta se sukobljavao s parlamentom. Optužio je zastupnike da potkopaju njegove antikorupcijske napore. Oko polovica peruanskih zastupnika pod istragom je zbog različitih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 14:06