IZBORI U SLOVENIJI

Bivši premijer Borut Pahor osvojio najviše glasova! Ide u drugi krug s aktualnim predsjednikom Danilom Tuerkom

Ovi izbori donijeli su pravi mali rat na slovenskoj političkoj ljevici
 Darko Bandič/AP

LJUBLJANA - Borut Pahor i Danilo Türk idu u drugi krug izbora u utrci za predsjednika Slovenije, rezime je jučerašnjih predsjedničkih izbora u susjednoj državi. Prema neslužbenim rezultatima, nakon prebrojenih 98 posto glasova, Pahor je osvojio 40,03 posto glasova, Danilo Türk 35,92, a Milan Zver 24,05 posto.

Iako analitičari predsjedničku kampanju ocjenjuju uglavnom kao dosadnu, predsjednički izbori u Sloveniji ipak su vrlo važni.

Ako na izborima pobijedi Pahor, promijenit će se politički život u zemlji. Ovogodišnji izbori pravi su mali rat slovenskog lijevo orijentiranog političkog tijela. I Pahor i Türk, naime, dolaze iz lijevog političkog bloka, koji je i nakon uspostave nezavisnosti imao veliki utjecaj na privredu. S druge strane, Zver je bio kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše.

Prvi je put u lijevoj političkoj opciji puklo u vrijeme Pahorove vlade, i u vrijeme parlamentarnih izbora prošlog prosinca, kad je uz stranku Socijalnih demokrata (SD), koju je vodio Pahor, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković osnovao novu političku stranku Pozitivnu Sloveniju, koju su podržali ljudi bliski Türku. I predsjednički izbori su utakmica između SD-a i PS-a jer prva podupire Pahora, a Janković Türka.

Türk je u kampanju krenuo kao favorit, neki su čak vjerovali u pobjedu u prvom krugu. Nakon televizijskog nastupa, koji je Pahorova paradna disciplina, prema mjerenju javnog mnijenja dobili su i Pahor i Zver, a Türk je izgubio pobjedu u prvom krugu. U sučeljavanjima kandidati su se često “borili” jedan na jedan pa su Pahor i Türk, za koje je poznato da kao premijer i predsjednik nisu dobro funkcionirali, iznijeli neke stare zamjerke. Loša financijska situacija utjecala je i na predsjedničku utakmicu pa je kampanja umalo prošla bez jumbo-plakata.

U posljednjih nekoliko izbornih kampanja u Sloveniji središnje je pitanje bilo novčano stanje kandidata i njihovih obitelji. Najvišu plaću, 5053 eura neto, kao europski zastupnik dobiva Zver. Türkova predsjednička plaća iznosi gotovo dvije tisuće eura manje, odnosno mjesečno dobije 3280 eura neto. A Pahor, koji je zastupnik u slovenskem parlamentu, mjesečno dobiva 2181 eura neto.

Iako nisu utjecajne poput Michelle Obame, važan dio slovenske kampanje bile su i žene koje stoje iza kandidata. Pahorova nevjenčana supruga, odvjetnica Tanja Pečar, od svih ima najviše ušteđevine, čak 370 tisuća eura. Türkova supruga je u mirovini, karijeru nije imala, primala je novac kao prva dama a, otkrila je, da ima ušteđenih oko 55 tisuća eura. Zverova supruga u nekim je trenucima u nastupu čak zasjenila svog muža, ona je profesorica povijesti, a ušteđenih ima oko 50 tisuća eura.

“Moja žena je najseksi Slovenka”, jedna je od najprovokativnijih izjava aktualnog slovenskog predsjednika Türka u prvom dijelu predsjedničke kampanje. Zapravo, tijekom kampanje nije bilo mnogo debata o Türkovoj zgodnoj mladoj asistentici Vasilki Sancin još iz vremena dok je radio kao profesor na pravnom fakultetu. Seksi asistenticu u ranim tridesetima Türk je imenovao u slovenski tim koji izrađuje stručne temelje za arbitražu o granici s Hrvatskom, a neki su mediji nagađali da joj je glavna referenca intimni odnos s Türkom, što on nikada nije demantirao.

Budući da svaki od kandidata iza sebe ima neki mandat na visokoj funkciji, u kampanji se kopalo po njihovim grijesima iz prošlosti. Pahor je morao odgovarati na pitanja o izjavi koju je dao dok je bio premijer, da sa 3000 eura jedva preživljava. Sad je rekao da je ta izjava bila pogrešna. Zver je u kampanji nastupao kao bivši ministar obrazovanja u prvoj vladi Janeza Janše. Prigovorili su mu da je pomogao supruzi da brže ostvari karijeru. Najviše je prigovora ipak bilo na dosadašnji Türkov rad. Mediji su otkrili da je dvaput otkazao kazneni progon 32-godišnjeg dilera droge u Italiji osuđenog na 12 godina zatvora. Türk se branio da ga je pomilovao zbog njegova teškog zdravstvenog stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:06