UOČI GLASOVANJA

Bivši premijer Katalonije pozvao eurozastupnike da ne ‘podlegnu pritisku Španjolske‘

Španjolska nam želi skinuti imunitet i zatvoriti nas, no mi se nećemo predati, borit ćemo se do posljednje sekunde, rekao je Puigdemont
Carles Puigdemont 
 JOHN THYS/AFP

Troje katalonskih zastupnika u Europskom parlamentu, koji bi u ožujku mogli ostati bez zastupničkog imuniteta jer su u Španjolskoj optuženi za organiziranje referenduma o neovisnosti Katalonije, izjavili su u srijedu kako se protiv njih vodi "politički progon" te da u Madridu ne bi imali pravedno suđenje.

Odbor za pravne poslove Europskog parlamenta (JURI) u utorak je preporučio svim zastupnicima da 8. ožujka glasaju za skidanje imuniteta Carlesu Puigdemontu, Antoniju Comínu i Clari Ponsatí, optuženima u Španjolskoj za poticanje na ustanak i neposluh.

"Protiv nas se vodi politički progon potpomognut neregularnostima u JURI-u", izjavio je Puigdemont, bivši premijer Katalonije, na konferenciji za medije u Bruxellesu. Dodao je da je predsjednik JURI-a, španjolski zastupnik Adrían Vázquez, bio u sukobu interesa jer njegova stranka Građani (Ciudadanos) inzistira na njihovu uhićenju te se protivi referendumu u Kataloniji. Također je rekao da je u Odboru previše španjolskih zastupnika.

Vázquez je prethodno za španjolske internetske novine Público izjavio da je "neutralnost zajamčena od početka postupka".

"U Europskom parlamentu se pravila poštuju, ona su jednaka za sve", rekao je.

JURI je u utorak interno glasao iza zatvorenih vrata, a tom prilikom je 15 zastupnika glasalo za oduzimanje imuniteta, osam ih je bilo protiv, a dvoje suzdržano.

Prijedlog JURI-a o oduzimanju imuniteta sad je poslan na glasanje u Europski parlament, gdje će o tome u ožujku odlučivati svih 705 zastupnika, među kojima 12 iz Hrvatske.

"Španjolska država i njezini zastupnici vrše strašan pritisak na Europski parlament i tamošnje zastupnike da nam se skine imunitet i da nas se zatvori", izjavio je Puigdemont.

"No mi se nećemo predati, borit ćemo se do posljednje sekunde", dodao je.

Španjolsko državno odvjetništvo smatra Puigdemonta, Comína i Ponsatí bjeguncima od zakona te ih želi izvesti pred sud u Madridu kako bi im se sudilo za organiziranje referenduma o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, u listopadu 2017.

Puigdemont i Comín su nakon referenduma, kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud, otišli u Belgiju, a Ponsatí u Škotsku. Te dvije zemlje nisu ih izručile Španjolskoj.

Puigdemont i Comín su na izborima za Europski parlament u svibnju 2019. postali zastupnici, a njima se u veljači pridružila Ponsatí, nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Španjolski Vrhovni sud je zatražio od Europskog parlamenta oduzimanje zastupničkog imuniteta za svo troje. Imunitet omogućuje zastupnicima nesmetano obavljanje posla bez mogućnosti progona i uhićenja u zemljama EU-a uključujući Španjolsku. Nacionalna pravosuđa međutim mogu zatražiti ukidanje imuniteta kako bi im se sudilo.

Ostanu li u ožujku bez imuniteta, katalonski zastupnici neće automatski biti proglašeni krivima niti izručeni Španjolskoj. Španjolski Vrhovni sud će u tom slučaju zatražiti od pravosuđa Belgije njihovo izručenje kako bi im se sudilo u Madridu, gdje je podignuta optužnica protiv njih.

Devetero drugih katalonskih dužnosnika koji su ostali u Kataloniji osuđeni su na sudu u Madridu na zatvorske kazne, među kojima je 13 godina dobio bivši potpredsjednik vlade Oriol Junqueras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:18