‘SVETI GRAL‘

Bivši premijer potegnuo je dosad nezamislivu debatu - treba li Japanu nuklearno oružje?

Abeov poziv za debatu o nuklearnom oružju se susreo s bijesom osoba koje su preživjele napad atomskom bombom

Ilustracija, američki interkontinentalni balistički projektil Minuteman III koji može nositi nuklearnu bojnu glavu

 U.s. Space Force Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako bi Japan ikad mogao razmatrati mogućnost da nabavi nuklearno oružje? To je smiješna ideja. Japan je jedina zemlja na svijetu koja je pretrpjela nuklearni napad. I to dva puta. Nezamislivo je da Japan nabavi nuklearno oružje. Ljudi to nikad ne bi prihvatili. Je li tako?

Tako je.

Ili je barem takva bila priča zadnjih 77 godina, piše BBC.

Međutim, zadnjih nekoliko tjedana jedan japanski političar je počeo predlagati nešto drugo. To je Shinzo Abe, najdugotrajniji japanski poslijeratni premijer. Abe je počeo glasno i javno govoriti da bi Japan trebao ozbiljno razmisliti o nuklearnom oružju.

Ono o čemu se ovdje radi je fundamentalni raskid s poslijeratnom japanskom odanošću pacifizmu, nešto što je ugrađeno u njegov poslijeratni ustav.

Međutim, nije slučajnost da je ovaj poziv na oružje stigao u trenutku kad je Rusija napala Ukrajinu.

Za one poput Abea, koji su dugo čeznuli za potpuno naoružanim Japanom, invazija na Ukrajinu služi kao primjer onog što se može dogoditi zemljama koje se nemaju mogućnost obraniti od većeg, bolje naoružanog i agresivnijeg susjeda.

Trenutak za iskrenu debatu

Richard McGregor iz Instituta Lowy u Sydneyu, koji je autor knjige 'Azijski izračun' vjeruje da je pravo vrijeme da se u Japanu pokrene iskrena debata i pokušaj da se na to nagovori japansku javnost.

- Mislim da je to za njega Sveti gral. Mislim da on želi pokušati promijeniti javno mnijenje, koje je dosad bilo prilično tvrdoglavo, kazao je za BBC.

'Prilično tvrdoglavo' je blagi izraz. Istraživanje provedeno prošle godine je potvrdilo da 75 posto Japanaca želi da zemlja potpiše Sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

Abeov poziv za debatu o nuklearnom oružju se susreo s bijesom osoba koje su preživjele napad atomskom bombom u Hirošimi i Nagasakiju. Trenutni premijer Fumio Kishida (koji je iz Hirošime) je brzo kritizirao svog prethodnika, nazvavši Abeovu sugestiju 'neprihvatljivom'.

Međutim, Abe je lukav političar. Zna da je situacija u Ukrajini stigla kao veliki šok i zna da je japanska javnost zabrinuta zbog nepredvidljive Sjeverne Koreje koja je naoružana nuklearnim oružjem, a tu je i Kina koja postaje sve agresivnija.

Profesor Yoichi Shimada je konzervativni akademik i dugogodišnji prijatelj i savjetnik Shinza Abea.

- On misli da je za Japan imperativ da ima neku vrstu nezavisne vojne moći protiv Kine ili Sjeverne Koreje, kaže profesor Shimada.

- A to uključuje i mogućnost nuklearnog arsenala. Ali on također zna da bi bilo samoubilački za bilo kojeg političara da onemogući Japanu da posjeduje nuklearno oružje, pa želi pokrenuti debatu o tome.

- Službeni stav japanske vlade je da se oslanja na američko nuklearno oružje. Ali Japan ne dozvoljava Sjedinjenim Državama da postavljaju nuklearno oružje u Japanu. Iskreno, to je sebično.

Posuditi 'nuklearke'

Abe ne sugerira da bi Japan trebao kreirati svoje vlastito nuklearno oružje. On sugerira da se posudi takvo oružje iz Amerike.

U posthladnoratovskom svijetu se uglavnom zaboravlja činjenica da Njemačka, Belgija, Italija i Nizozemska imaju američko nuklearno oružje na svom tlu.

Čak i više od toga, ako bi se dogodio nuklearni rat, ove ne-nuklearne zemlje bi mogle 'isporučiti' ovo oružje na ciljano odredište u ime SAD-a uz upotrebu vlastite avijacije.

To Abe sad preporučuje Japanu.

Sve to još uvijek zvuči malo vjerojatno. Japanski zakon je od 1971. eksplicitno zabranio ikakvo nuklearno oružje na svom tlu. Ali Abe nije jedini u pozivima da se ta zabrana dovede u pitanje.

Ryozo Kato je najdugotrajniji poslijeratni veleposlanik u SAD-u i vjerojatno je najvatreniji pristalica japansko-američkog saveza. Ali on kaže da se uz nuklearno naoružanu Sjevernu Koreju, Japan više ne može oslanjati samo na američki nuklearni kišobran.

- Neki ludi nacionalni vođa može odlučiti da ispali nuklearno oružje na Japan. Ili to može upotrijebiti za političko zastrašivanje. Japan je prilično osjetljiv na zastrašivanje. Moramo učiniti više po pitanju obrane.

Japanski pacifizam je ovoj naciji nametnut od strane Amerikanaca nakon Drugog svjetskog rata. Odustajanje od ovakve politike je uvijek izgledalo malo vjerojatnim. Međutim, to je nešto što američka vlada i dobar dio političke elite sad podržavaju.

Koliko je Japan 'neutralan'?

No, Japan je već sada daleko od toga da bude pacifistička država, bez obzira na ono što se tvrdi u njegovom ustavu.

Njegova mornarica je sada među najmoćnijima u svijetu, nešto je veća od britanske Kraljevske mornarice. Ono što Japanu nedostaje je mogućnost napada na daleke ciljeve.

Profesor Yoichi Shimada kaže da je konsenzus da se to sada mora promijeniti. - Mislim da je u vladajućoj Liberalnoj demokratskoj partiji većinsko mišljenje političara da je za Japan nužno da ima oružje koje može pogoditi neprijateljski teritorij.

Shimada kaže da su prijetnje Vladimira Putina protiv Ukrajine to samo učinile hitnijim pitanjem.

- Predsjednik Putin je nuklearno oružje spominjao u odnosu na ne-nuklearnu državu. To bi mogla biti prijelomna točka za veliki broj političara u Japanu.

- Rusija je jedan od trajnih članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Mi svi znamo da je Putin brutalan. Ali to je vrlo šokantno, čak i za njega.

Za razliku od Ukrajine, Japan ima punu suradnju sa SAD-om, a Washington se obvezao da će napasti bilo koju zemlju koja bi napala Japan.

No, to je važilo dok je Amerika bila u punoj snazi. Ali u Aziji Kina sad ubrzano postaje vojno ravnopravna s Amerikom. A onda se dogodio izbor Donalda Trumpa.

- Gospodin Trump je rekao da moramo sami voditi računa o svojoj sigurnosti, kazao je Hiromi Murakami, autor knjige 'Abeovo nasljeđe'. - To je eksplicitno rekao. Ali mislim da je ukupni trend u SAD-u u skladu s tim što je izrazio Trump. Više se ne možemo u potpunosti osloniti na SAD.

Za neke, poput veleposlanika Katoa odgovor je da se ojača japansko-američko savezništvo i da Japan preuzme veći dio tereta obrane vlastitog dvorišta.

Za profesora Shimadu to bi moglo značiti da će jednog dana Japan morati razviti svoje vlastito nuklearno oružje.

Stvar s kojom se slažu svi s kojima sam razgovarao je da Japan mora nekako nadvladati tabu razgovora o vlastitoj obrani.

- To se izbjegavalo dugi niz godina, kaže Murakami.

- Ali japansko vodstvo zaista treba ovo staviti na stol i pokazati to javnosti. Više ne možemo živjeti u ovom lažnom svijetu.

- Ova situacija u Ukrajini je stvarno šokantna i nadam se da će utjecati na vodstvo i javnost da stvarno o tome promisle, kazao je, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:57