DEPORTIRAN IZ SIRIJE

Bivši pripadnik Islamske države i državljanin BiH Ibro Ćufurović optužen za terorizam

Edin Pečenković, Naser Arnaut, Ibro Ćufurović i Ramo Grahović
 Interpol

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je podignulo optužnicu za terorizam protiv državljanina te zemlje Ibre Ćufurovića koji je godinama ratovao u redovima terorističke mreže Islamska država (IS), potvrđeno je iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Ćufurović (24) u pritvoru je u Sarajevu od travnja ove godine kad je deportiran iz Sirije nakon što ga ondje zarobili pripadnici protuterorističke koalicije predvođene kurdskim borcima.

Optužnica ga tereti da je u travnju 2014. godine iz BiH otputovao u Tursku i nakon toga nezakonito prešao granicu sa Sirijom te se tamo pridružio terorističkoj skupini Islamska država.

Ondje je boravio punih pet godina dok nije zarobljen. Borio se pod imenom Abu Kasim al-Bosni. Istragom je utvrđeno kako je sudjelovao u terorističkim aktivnostima kao pripadnik postrojbe koja je kasnije nazvana postrojbom "Al Aksa".

Ćufurović je sad suočen s optužbom da je bio pripadnik terorističke skupine i počinio kaznena djela kažnjiva po zakonima BiH.

Ćufurović je bio zatočen u kampu Roj na sjeveru Sirije, a procjena je kako se tamo nalazi barem još tridesetak državljana BiH povezanih s Islamskom državom. On je prebačen u BiH u dogovoru SAD i vlasti BiH, a u tijeku su pregovori o deportaciji ostalih bosanskohercegovačkih državljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:10