IZBORI U SAD-u

Bivši republikanski kongresnici za Bidena: ‘Korumpirani i nemoralni Trump uništava demokraciju‘

Bivši članovi Kongresa, njih 27, uključujući bivšeg senatora Jeffa Flakea, pridružili su se inicijativi „Republikanci za Bidena”
Joe Biden
 Olivier Douliery/AFP

Više od dva tuceta bivših republikanskih kongresnika podržalo je kandidaturu demokrata Joea Bidena za novog američkog predsjednika u ponedjeljak, prvi dan republikanske nacionalne konvencije, zadavši novi udarac Donaldu Trumpu iz redova njegove vlastite stranke.

Bivši članovi Kongresa, njih 27, uključujući bivšeg senatora Jeffa Flakea, pridružili su se inicijativi „Republikanci za Bidena” koju je organizirala Bidenova kampanja kako bi ohrabrili republikance da podrže demokratskog kandidata.

Kao razlog za tu odluku istaknuli su Trumpovu „korumpiranost, uništavanje demokracije, blatantno ignoriranje moralnog ponašanja, i hitnu potrebu da se zemlju vrati na pravi put”, priopćila je Bidenova kampanja.

Flake, republikanac iz Arizone koji se zbog protivljenja Trumpu 2018. povukao iz Senata, trebao bi se kasnije tijekom dana obratiti novinarima s tim u vezi.

Bivši kongresnici zadnja su u nizu skupina republikanaca koji su podržali Bidena i koji se protive Trumpu, što pokazuje koliko je republikanski predsjednik okrenuo protiv sebe članove vlastite stranke.

Prošli tjedan, 74 bivših republikanskih dužnosnika za nacionalnu sigurnost, uključujući bivše ravnatelje FBI-ja i CIA-e, podržalo je Bidena, kritizirajući Trumpa da je korumpiran i nesposoban za dužnost.

Prigovaraju mu da se udaljio od stranih američkih saveznika kao i način na koji vlada zemljom, uključujući pandemiju koronavirusa od koje je umrlo više od 176.000 Amerikanaca, po Reutersovoj bilanci, i koja je izazvala veliku gospodarsku krizu.

Trumpova kampanja ocijenila je da su takve republikanske skupine, kao što su „Republikanski birači protiv Trumpa” i „43 alumna za Bidena”, „močvara”, nezadovoljni bivši dužnosnici koji „pokušavaju srušiti legalno izabranog predsjednika Sjedinjenih Država”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:19