INTERES JE GOLEM

Bivši robijaš otvorio ‘sobu bijesa‘: ‘Bolje da se ljudi ovdje ispušu, nego da rade gluposti‘

Klijenti mogu bejzbolskom palicom razbijati kućanske predmete. Soba za bijes pokazala se velikim hitom među ženama
Janne Raninen
 Olivier Morin/Afp/Profimedia

Finac, koji je zbog ubojstva iza rešetaka proveo dvadeset godina, danas pokušava vratiti dug društvu otvaranjem "sobe bijesa" u kojoj njegovi klijenti mogu bejzbolskom palicom razbijati kućanske predmete.

Janne Raninen, 44-godišnjak osuđen za dva ubojstva povezana s bandama, prije dva mjeseca u Helsinkiju je otvorio "Centar za bijes" novcem koji je posudio od prijatelja. I tvrdi da od tad nema slobodnog termina.

"Bio sam u zatvoru do prije pola godine i takva bi mi soba dobro došla kad sam bio mlađi", izjavio je Raninen, koji je član bande postao odrastajući u siromašnim predgrađima.

"Odlučio sam da ću, kad izađem, otvoriti ovakvu sobu i omogućiti ljudima da ondje iskaljuju svoj bijes umjesto da rade gluposti kakve sam ja radio u mladosti". Ujedno redovito razgovara s mladima, nastojeći ih odvratiti od kriminala.

"To je jedan od načina da otplatim dug društvu", a soba bijesa je drugi. Osim što državi plaća porez od prihoda, kaže da na taj način utječe na opću dobrobit.

Raninenova soba za bijes pokazala se velikim hitom među ženama.

"Osjećam se sjajno", rekla je Sanna Sulin koja je za svoj 50. rođendan porazbijala stari printer, usisivač i gomilu posuđa.

"Moj prijatelj doveo me ovdje da pokušam, no prvi sam put to odbila. Žene su navikle lijepo se ponašati, kontrolirati se", govori Sanna dok stoji usred krhotina metala, plastike i stakla.

Raninen kaže da je među njegovim klijentima 85 posto žena između 25 i 45 godina.

Unatoč finskoj reputaciji bastiona jednakosti spolova, Raninen tvrdi da je "ženska agresija tabu i da im nije dopušteno da se ispušu".

Pandemija je daleko najčešći izvor frustracija, ali i loši brakovi dobro kotiraju.

"Dugoročno je uvijek bolje razgovarati s terapeutom, ali kratkoročno nema boljeg mjesta za izbacivanje frustracija i tjeskobe", tvrdi Raninen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:21