HRVATI MU NEDOSTAJU

Bivši ruski ambasador Azimov nahvalio Grlića Radmana: ‘On je jedan od najplodonosnijih europskih ministara‘

Susret ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova s Grlićem Radmanom nazvao je "vrlo otvorenim, prijateljskim i konstruktivnim”

Anvar Azimov

 Biljana Blivajs/Cropix

Rusija je apsolutno sigurna da će prije ili kasnije obnoviti stratešku suradnju s Europskom unijom, a Hrvatska tu igra važnu ulogu mosta između Moskve i Bruxellesa, rekao je u ponedjeljak bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Odnosi između Rusije i Hrvatske "dokazuju da članstvo bilo koje države u NATO savezu i EU nije prepreka poboljšanju odnosa”, rekao je Azimov Hini uoči sastanka u Rusko-hrvatskom društvu prijateljstva na kojem je na kraju svog prvog posjeta Moskvi sudjelovao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Jako smo zainteresirani za poboljšanje naših odnosa s članicama EU i apsolutno smo sigurni da ćemo prije ili kasnije uspjeti obnoviti našu bilateralnu stratešku suradnju s tim savezom jer je Rusiji i EU suđeno da budu zajedno”, kazao je veleposlanik koji je napustio Zagreb 2020. nakon pet godina.

"U tom pogledu Hrvatska i dio drugih europskih zemalja igraju važnu ulogu kao most između EU i Rusije”, naglasio je.

Susret ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova s Gordanom Grlićem Radmanom nazvao je "vrlo otvorenim, prijateljskim i konstruktivnim”, a za odnose između Moskve i Zagreba rekao je da se temelje na "međusobnom povjerenju i razumijevanju zabrinutosti”.

"Mi jasno shvaćamo da su prioriteti hrvatske vanjske politike povezani s euroatlantskom solidarnošću, ali u isto vrijeme to nije prepreka Hrvatskoj za proširenje odnosa s državama poput Rusije, Kine i Indije”, istaknuo je Azimov.

Za Grlića Radmana rekao je da je jedan od "najplodonosnijih europskih ministara”, dodavši da je surađivao s pet hrvatskih šefova diplomacije, no da je s aktualnim razvio "posebne odnose”.

"Jako mi nedostaje Hrvatska", zaključio je Azimov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 07:44