APEL

Bivši ruski šef diplomacije pozvao na prekid vatre: ‘Smanjimo rizik od nuklearnog rata, dijalog je jedini put‘

Ivanov je bio ruski šef diplomacije za vrijeme vladavine Borisa Jeljcina, a dao je ostavku nakon što je Putin postao predsjednik

Igor Ivanov, prethodnik Sergeja Lavrova

 Grigoriy Sisoev/AFP

Bivši ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov pozvao je obje zaraćene strane u ratu u Ukrajini da se vrate diplomatskim pregovorima ističući da bi se tako smanjio 'dramatično povećan rizik' od katastrofalnog nuklearnog rata, javlja Guardian.

Apel kojeg je supotpisao profesor Igor Ivanov, predsjednik Ruskog vijeća za međunarodne poslove, mogao bi biti znak da određeni ljudi u vanjskopolitičkom establišmentu Rusije vjeruju da je bila strateška pogreška namjera Rusije da rat protiv Ukrajine traži isključivo putem vojnog rješenja.

Ivanov je bio ruski šef diplomacije za vrijeme vladavine Borisa Jeljcina između 1998. i 2004. godine, a dao je ostavku nakon što je Vladimir Putin postao predsjednik.

Na dužnosti ga je zamijenio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, ali je zadržao status u ruskim vanjskopolitičkim krugovima.

Otvoreno pismo u kojemu se sve strane pozivaju da podrže primirje i okončaju neopravdane gubitke života civila potpisali su Ivanov i skupina istaknutih predstavnika diplomacije poput Wolfganga Ischingera, bivšeg šefa Münchenske konferencije o sigurnosti, Sam Nunn, supredsjedatelj Inicijative nuklearne prijetnje i bivši američki senator te Lord Browne, nekadašnji britanski ministar obrane.

Ivanov, kao ministar iz Jeljcinove ere teško može biti dio najbližeg kruga predsjednika Putina, ali njegov potez može reflektirati nelagodu u marginaliziranom ruskom ministarstvu vanjskih poslova, piše Guardian.

Otvoreno pismo stiže u vrijeme trećeg kruga pregovora između Rusije i Ukrajine. Obje strane zvučale su optimističnije nego prije, ali razlog za njihov optimizam bio je nejasan.

U zajedničkom priopćenju Ivanov i njegovi kolege izbjegli su pripisivanje odgovornosti za rat, ali su se umjesto toga fokusirali na odgovornost država s nuklearnim oružjem da eliminiraju rizik od nuklearnog rata.

Nedavni požar u nuklearnoj elektrani Zaporižje u Ukrajini poslužio je kao podsjetnik kako nuklearna katastrofa vrlo brzo može izroniti na površinu u 'magli rata'. Čelnici Kine, Francuske, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država zajedno su u siječnju potvrdili da se 'nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi'. Prvi i najvažniji korak prema smanjenju rizika od nuklearne nesreće, pogreške ili loše procjene je prekid vatre kako bi se okončao neprihvatljivi i neopravdani gubitak ljudskih života, uključujući nedužne civile.

'Dijalog, diplomacija i pregovori jedini su prihvatljiv put za rješavanje sukoba koje može izdržati test vremena. Moramo se vratiti diplomaciji i dijalogu kako bismo osigurali da trenutačni sporovi o ključnim pitanjima pregovaraju, a nisu razlog za ratovanje. Pozdravljamo prve pokušaje Rusije i Ukrajine u tom smjeru. Pozdravljamo i napore svjetskih čelnika na pronalaženju političkog rješenja konflikta, zaključuje se u otvorenom pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:13