NEPROFESIONALNA PRAKSA

Bivši šef američke vojske u Europi: ‘Rusi će izgubiti rat. Nisu spremni na ovo, samo gledajte što rade‘

Ruske snage u Ukrajini nemaju kulturu učenja na pogreškama, a neprofesionalne prakse pridonose visokoj stopi ruskih gubitaka

Ruski vojnici/Ilustracija

 Alexander Nemenov/AFP

Umirovljeni general-pukovnik Ben Hodges, koji je ranije služio kao zapovjednik snaga američke vojske u Europi, napisao je na Twitteru kako je "siguran da će Ukrajina pobijediti" u ratu jer "ruska vojska nije organizacija koja uči".

On je sugerirao da je ruska vojska, time što "nije uspjela osigurati disciplinu na terenu i zaštitu snaga u zoni borbe" nakon deset mjeseci ratovanja, ukazala na nepostojanje učinkovitog vodstva i "kulture učenja na pogreškama".

Napredak Rusije u Ukrajini naišao je na žestok otpor od početka invazije koja je krenula 24. veljače.

Marina Miron iz Centra za vojnu etiku na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekla je za Newsweek da se Kremlj muči sa sličnim problemom s kojim će se suočavati sve vojske s "rigidnim, strogo hijerarhijskim strukturama".

Moskva bi se morala brže prilagoditi otporu s kojim se susreće u Ukrajini, ustvrdila je Miron, za što će neizbježno trebati vremena i što je "posebno teško" izvesti u Ukrajini.

"Tome treba dodati i činjenicu da Rusi nisu bili spremni za rat u koji su se sami upustili", ističe Miron.

Dodaje da će uspjeh Ukrajine vjerojatno "ovisiti ne samo o pogreškama Rusije, već i o volji i moralu ukrajinskih oružanih snaga i stanovništva Ukrajine općenito", kao i o stalnoj potpori zapadnih zemalja.

U utorak je šef zloglasne plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, priznao da je napredak njegovih postrojbi kod grada Bahmuta - koji je trenutačno poprište teških borbi ruskih i ukrajinskih snaga - u regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini bio vrlo spor.

Ruske ‘neprofesionalne prakse‘

On je za rusku državnu novinsku agenciju Ria Novosti izjavio da je skupina naišla na pravu "utvrdu" u domovima stanovnika Bahmuta u ključnom naselju.

Osvrćući se posebno na Bahmut, Miron kaže da, iako kijevske snage trenutačno imaju inicijativu na bojnom polju, Bahmut je jedno od područja u kojima Kremlj "polako, ali vidljivo postojano napreduje".

Prema britanskom Ministarstvu obrane, službene ruske snage, kao i one Wagnera su "vjerojatno povećale učestalost svojih pješačkih napada" oko Bahmuta uoči Nove godine.

Ministarstvo je u utorak na Twitteru objavilo da su "mnoge od tih operacija bile slabo podržane", dodajući kako je "malo vjerojatno da će Rusija u nadolazećim tjednima postići značajan prodor na području Bahmuta".

Međutim, ministarstvo je priopćilo da su i ruske i ukrajinske snage pretrpjele značajne gubitke na bojištu u istočnoj Ukrajini.

image

Ruševine objekta nakon napada na Makiivku

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/Profimedia

Britansko ministarstvo također ocjenjuje da su ruske "neprofesionalne prakse" pridonijele povećanju broja poginulih ruskih vojnika tijekom rata u Ukrajini, dok Kremlj istovremeno sve glasnije bjesni zbog smrtonosnog ukrajinskog napada na grad Makiivku.

Na samu Staru godinu ukrajinske snage pogodile su objekt u kojem su bili smješteni ruski ročnici u Makiivki na istoku Ukrajine. Moskovsko ministarstvo obrane prvo je izvijestilo da su ubijena 63 vojnika, prije nego što je broj poginulih povisilo na 89. To ovaj napad čini najtežim priznatim gubitkom Rusije od početka invazije 24. veljače 2022.

Kijev, pak, tvrdi da je u napadu ubijeno oko 400 do 500 ruskih boraca koji su bili stacionirani u zgradi u Makiivki.

No, razmjeri štete nanesene u udaru u novogodišnjoj noći sugeriraju "realnu mogućnost da je streljivo bilo pohranjeno u blizini smještaja vojnika, koje je detoniralo tijekom udara", navelo je britansko Ministarstvo obrane na Twitteru u srijedu.

‘Krivi su polaznici obuke‘

London je priopćio da ruske oružane snage imaju "izvješće o nesigurnom skladištenju streljiva puno prije rata, ali ovaj incident naglašava kako neprofesionalne prakse pridonose visokoj stopi ruskih gubitaka".

Rusko ministarstvo obrane navelo je u priopćenju objavljenom na Telegram kanalu da je napad izveden korištenjem šest moćnih američkih mobilnih raketnih sustava HIMARS.

U izjavi, koja se pripisuje ruskom general-pukovniku Sergeju Sevrjukovu, ministarstvo navodi da je otvorena istraga o napadu, koji je izazvao kritike ruskog vojnog vodstva unutar granica zemlje.

Prosvjedi zbog smrti ruskih vojnika prijavljeni su diljem zemlje, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao novi dekret kojim se nude povećana "socijalna jamstva" za obitelji poginulih vojnih osoba, kako su navele RIA Novosti.

No, Moskva je odgovornost za napad pripisala nedozvoljenoj upotrebi mobilnih telefona od strane svojih vojnika u objektu za obuku.

Ruska državna novinska agencija TASS citirala je Sevrjukova koji je rekao da je "glavni uzrok" udara neovlaštena i "raširena uporaba" mobilnih telefona osoblja u objektu.

Prvi zamjenik načelnika Glavne vojno-političke uprave ruskih oružanih snaga rekao je da je korištenje telefona od strane polaznika obuke "omogućilo neprijatelju da odredi smjer i koordinate lokacije vojnika za izvođenje raketnog udara".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:33