‘MIR, MIR, MIIIIIIIIIIIIIR!‘

Bivši šef britanskog parlamenta prešao u laburiste i oštro napao konzervativce: ‘Johnsona treba smijeniti!‘

Kao ‘speaker‘ od 2009. do 2019., Bercow je skrenuo pozornost na inače neupadljivu ulogu svojim prepoznatljivim pozivanjima na red
John Bercow
 AFP

Bivši predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow u subotu je rekao da se pridružio oporbenoj Laburističkoj stranci nakon što je veći dio svoje političke karijere proveo kao konzervativni član parlamenta.

Bercow, koji se sukobio s premijerima Borisom Johnsonom i Theresom May zbog njihovog pristupa Brexitu i postupanja prema parlamentu, rekao je za list Observer da sada vjeruje da je Konzervativna stranka „nazadna, populistička, nacionalistička, a ponekad čak i ksenofobična“.

Kao 'speaker' od 2009. do 2019., Bercow je skrenuo pozornost na inače neupadljivu ulogu svojim prepoznatljivim pozivanjima na red, oštrim replikama i odlukama koje neki ocjenjuju pristranima.

Mnogi konzervativci i pristaše Brexita smatrali su da mu nedostaje politička neutralnost koju zahtijeva mjesto govornika.

Bercow je za Observer rekao da sada želi pomoći Laburističkoj stranci da smijeni Johnsona s položaja.

"Motiviran sam potporom za jednakost, socijalnu pravdu i internacionalizam. To je moto laburista. Zaključak do kojeg sam došao je da ovu vladu treba zamijeniti", rekao je.

Otišao iz parlamenta 2019.

Bivši konzervativni predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow otišao je s te dužnosti 2019., a ostao je po svojem gromoglasnom pozivanju na red, oštrim replikama i odlukama koje neki ocjenjuju pristranima.

U svojoj opravi od crne svile, s kričavim kravatama, vodio je rasprave uz zaglušnu buku, izvikujući svoj famozni "Mir! Mir!" 14.000 puta u deset godina, po izračunu BBC-ja. John Bercow bio je najmlađi predsjednik donjeg doma parlamenta koji je tu dužnost preuzeo kad mu je bilo 46 godina.

Tijekom mandata nastojao je modernizirati tu funkciju, pa je ukinuo obvezu nošenja vlasulje. U lipnju 2017. dopustio je zastupnicima da zasjedaju bez kravate.

Opširnije o njemu možete pročitati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:46