ŠPIJUNSKI SKANDAL

BIVŠI ŠEF CIA-e ODAVAO TAJNE LJUBAVNICI Osramoćeni se general izvukao samo s uvjetnom kaznom i globom

CHARLOTTE, NC - APRIL 23: Former director of CIA and former commander of U.S. Forces in Afghanistan Gen. David Petraes enters the federal courthouse to face criminal sentencing on April 23, 2015 in Charlotte, North Carolina. Petraeus is facing criminal sentencing for giving classified information to his former mistress and biographer. John W. Adkisson/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 John W. Adkisson / 2015 Getty Images

Osramoćeni bivši američki general i direktor CIA-e David Petraeus neće ići u zatvor zbog odavanja povjerljivih informacija svojoj ljubavnici koja je pisala njegovu biografiju, presudio je danas savezni sud u Sjevernoj Karolini.

Umirovljeni general Petraeus izbjegao je zatvorske rešetke i umjesto toga osuđen je samo na dvije godine uvjetne kazne. Uz to, kažnjen je i sa 100.000 dolara, puno više od 40.000 koliko su vlada i njegovi odvjetnici predložili.

Također, Petraeusu su dali posebne privilegije dok služi uvjetnu kaznu: primjerice, dopušteno mu je putovati u inozemstvo uz odobrenje, kao i nošenje oružja.

Umirovljeni general Petraeus je u ožujku priznao krivnju za neovlašteno raspolaganje tajnim dokumentima u izvanbračnom skandalu s časnicom rezervnih snaga Paolom Broadwell.

U sudnici nije bilo ni glasa od njegove supruge Holly, no sucu je kazao kako se želi ispričati svojim bližnjima kojima je nanio puno boli svojim postupcima.

Petraeus trenutno obnaša visoku dužnost u privatnoj tvrtki Kohlberg Kravis Roberts (KKR) i ostat će na čelu njezina Globalnog instituta, objavila je kompanija.

Istraga ministarstva pravosuđa bavila se time je li Petraeus omogućio ljubavnici Paoli Broadwell pristup svojoj elektroničkoj pošti u CIA-i i ostalim povjerljivim dokumentima.

Petraeus je dužnost šefa CIA-e napustio u studenom 2012. kada je njegova afera objavljena u javnosti. Bio je jedan od vodećih američkih vojnih zapovjednika u posljednje vrijeme, među ostalim zapovjednik američkih snaga u Iraku i Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:07