KONTROVERZAN ISTUP

BIVŠI ŠEF CIA-e ZADUŽEN ZA BALKAN 'Velike su šanse da će se granice u regiji opet mijenjati'

 Gap / Wikimedia Commons

"Sve je moglo i moralo se dogoditi drugačije, ali velike su sile više gledale vlastiti interes nego interes regije", kaže o ratu devedesetih godina na prostoru zemalja bivše Jugoslavije prof. dr. Steven Meyer, nekadašnji zamjenik šefa CIA-e za Balkan, u intervjuu za beogradske 'Večernje novosti'.

Aneks 4 u Daytonskom sporazumu, "koji predstavlja formiranje BiH", Meyer opisuje kao "želju ljudi na Zapadu da stvore multietničku demokratsku državu, a to se nije dogodilo". Na novinarsko pitanje hoće li Republika Srpska opstati, Meyer je odgovorio: "Mislim da hoće, samo je pitanje u kojoj formi. I u budućnosti nas očekuje situacija s dva entiteta i vrlo labavim dogovorom između njih. Sve odluke će se donositi na nivou entiteta. BiH je fiktivna država, država samo na karti."

Ovaj bivši obavještajac, kako je izjavio za 'Večernje novosti', misli da su velike šanse da će se mijenjati granice na području Balkana, posebice na Kosovu, ali i u BiH i Makedoniji. "Najopasnije mjesto na Balkanu trenutno je Makedonija, ne samo zbog problema makedonskih Albanaca i makedonskih pravoslavaca, već i zbog toga što među samim pravoslavcima u Makedoniji postoje nesuglasice", kazao je Meyer.

U intervjuu se usprotivio konceptu Haškog tribunala, a lamentirao je i o navodnom etničkom čišćenju Srba tijekom Oluje.

O mogućnosti eventualnih terorističkih napada na Balkanu, Meyer je rekao da se radi o problemu koji se povećava i postaje vrlo težak, posebice kada se radi o utjecaju vehabizma na Kosovu. "Posebna opasnost je i veza između organiziranog kriminala i terorizma, pa kada se tome doda i činjenica da je Balkan tranzitno područje, to nam onda prilično otežava posao", istaknuo je.

Što se tiče interesa SAD-a i Rusije na području Balkana, Meyer smatra da će za obje države to biti sporedno mjesto djelovanja i interesa. Nakon 90-ih službeni interesi SAD-a su završeni i američki su interesi sada na Bliskom istoku, a isto vrijedi i za Rusiju, kazao je Meyer koji je sada šef Programa nacionalne sigurnosti na Akademiji Daniel Morgan u SAD-u.

Zanimljivo, Meyer ne vidi razlog zašto bi Srbija postala članica NATO-a. "Članstvo iziskuje novac, postoji pritisak da se kupuje oružje koje dolazi iz Amerike i EU koje Srbiji nije nužno", kazao je Meyer, koji istodobno smatra kako će se Crna Gora sigurno pridružiti NATO-u, iako ne zna "što će im to donijeti".

Inače, valja istaknuti da se Meyera, od odlaska iz CIA-e, često povezuje s liderom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a svojevremeno se američko veleposlanstvo u Sarajevu zbog njegovih predviđanja raspada BiH ogradilo od takvih gledišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:43