TRGOVINA LJUDIMA

Bivši šef modnog diva u skandalu s ‘mladićima za druženje‘: ‘Nemate dokaze, a valjda je i zastara nastupila‘

Mike Jeffries i Matthew Smith iskorištavali su muškarce za seks na događajima koje su organizirali diljem svijeta

Mike Jeffries

 Bertrand Guay/Afp/Profimedia/Bertrand Guay/afp/profimedia

Bivši izvršni direktor tvrtke Abercrombie & Fitch Mike Jeffries i njegov partner Matthew Smith zatražili su od suda da odbaci građansku tužbu za trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja koja je protiv njih podnesena lani u listopadu.

U tužbi se, prema pisanju BBC-a, navodi da je američki modni div za tinejdžere financirao "kriminalni pothvat" kojim je upravljao Jeffries, dugogodišnji, a danas umirovljeni izvršni direktor A&F, na način da mu je dozvolio "nesmetan pristup korporativnim resursima uključujući mlažnjak, prijevoz i neograničene količine gotovine kako bi omogućio "trgovanje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja".

Istraga BBC-ja otkrila je da je dobro organizirana mreža koristila posrednike kako bi pronašla mladiće za druženje s Mikeom Jeffriesom i Matthewom Smithom.

Mike Jeffries moderni je utemeljitelj A&F-a koji je 1990-ih transformirao brend iz posrnulog dobavljača opreme u popularan lanac trgovina odjeće za tinejdžere vrijedan više milijardi dolara.

image

Trgovina Abercrombie & Fitch na Petoj aveniji

Michael M. Santiago/Getty Images/Profimedia/Michael M. Santiago/getty Images/profimedia

Tužba je uslijedila nakon istrage BBC-a o optužbama da su Jeffries i njegov britanski partner Smith iskorištavali muškarce za seks na okupljanjima koje su organizirali diljem svijeta, uključujući New York, London i Marrakesh.

Jeffriesa i Smitha tužili su bivši model David Bradberry i drugi u južnom okrugu New Yorka.

Odbacuju optužbe

Jeffries i Smith, svatko zasebno, optužbe odbacuju. Dok Jeffries oštro odbacuje optužbe iznesene u građanskoj parnici i traži od suda da "pokuša vidjeti dalje od senzacionalističkog narativa što ga je iznio tužitelj i da se pozabavi očitim pravnim nedostacima tužbe koji iziskuju njezino odbacivanje", Smith se poziva na nedostatak konkretnih dokaza, ali i na zastaru jer se radi o navodnim događajima iz 2010. godine.

A&F pak kaže da do prikazivanja dokumentarca BBC-a protiv Jeffriesa nije bilo nikakvih pritužbi. Dodaju da "se optužbe odnose na njegov privatni život – i ako su se i dogodile - riječ je o događajima koje nisu povezane s njegovim angažmanom u A&F-u."

- A&F se gnuša seksualnog zlostavljanja i najoštrije osuđuje navodno ponašanje Jeffriesa i drugih. U tužbi nema uvjerljivih tvrdnji da je tvrtka sudjelovala ili imala bilo kakve veze s navodnim seksualnim iskorištavanjem od strane tužitelja ili da se A&F sada može smatrati odgovornim za to. Ne pruža nikakve činjenice koje podupiru nepotkrijepljenu tvrdnju da je A&F dao naknadu žrtvama zbog navodnog seksualnog zlostavljanja od strane Jeffriesa – stoji u odgovoru tvrtke.

image

Abercrombie & Fitch

/Profimedia
image

Abercrombie & Fitch

/Netflix

Osim građanske tužbe, BBC doznaje da je Federalni istražni ured započeo istragu i da su agenti FBI-a ispitivali i izdavali sudske pozive potencijalnim svjedocima.

Tvrtka A&F i ranije se suočavala s optužbama, što je objavljeno u Netflixovom dokumentarcu "Seksi bijelac: Uspon i pad Abercrombie & Fitcha", čiju su modu opisivali kao kombinaciju seksepila Calvina Kleina i šminkerstva Ralpha Laurena ali dovoljno pristupačnu da joj mladi mogu težiti, a dovoljno isključivom da komunicira ekskluzivnost. Brendu se zamjeralo da zapošljava isključivo atraktivne ljude i pritom preferira bijelce zbog čega se A&F suočio s tužbom koja je završila desetke milijuna teškom nagodbom.

Mike Jeffries je 2014. nakon pada prodaje podnio ostavku i otišao s mirovinskim paketom procijenjenim na oko 25 milijuna dolara, od čega je dio sada suspendiran, kažu iz tvrtke Abercrombie & Fitch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:56