ZABRAZDIO UDESNO

Bivši šef njemačkih špijuna na meti istražitelja, pamti ga se po okršaju s Merkel: ‘Vuče nas u propast!‘

Sumnja se da je utjecao na osnivanje brojnih desničarskih ekstremističkih pokreta u Njemačkoj

Hans-Georg Maaßen

 Jacob Schršter/Imago Stock&people/Profimedia/Jacob Schršter/imago Stock&people/profimedia

Njemačka obavještajna agencija istražuje svoga bivšeg šefa zbog sumnji da je ekstremni desničar.

Hans-Georg Maassen bio je šef Saveznog ureda za zaštitu Ustava (BfV) od 2015. do 2018. kad je smijenjen zbog sukoba s tadašnjom kancelarkom Angelom Merkel. Otad se pokušava prometnuti u značajnu figuru na njemačkoj tvrdoj desnici.

Rastući politički utjecaj stavio je Maassena pod lupu njegovih nekadašnjih kolega. Javni medijski servis ARD i portal t-online otkrili su da BfV istražuje Maassena zbog sumnji da je utjecao na osnivanje brojnih desničarskih ekstremističkih pokreta u Njemačkoj. Agencija ga također sumnjiči da je inspirirao i branio ozloglašenu skupinu Reichsbürger (Građani Reicha) koja je krajem 2022. planirala izvesti državni udar u Berlinu.

BfV je agencija odgovorna za zaštitu Savezne Republike Njemačke od neprijatelja koji žele ukinuti Ustav i predstavljaju prijetnju njemačkom demokratskom poretku. Ekvivalent je britanskom MI5, odnosno FBI-u u SAD-u.

Nakon što je saznao da je protiv njega pokrenuta istraga, Maassen je optužio njemačku vladu da ga progoni bez utemeljenih materijalnih dokaza. "Riječ je o zloporabi sustava ustavne zaštite za borbu protiv političkih protivnika i nasrtaju na osnovni poredak liberalne demokracije", poručio je putem društvene mreže X.

Posljednjih tjedana Maassen je pretvorio konzervativnu udrugu koju vodi, WerteUnion (Unija vrijednosti), u novu političku stranku s ciljem sudjelovanja na regionalnim izborima u istočnonjemačkim pokrajinama. U subotu je na X-u objavio da napušta Kršćansko-demokratsku uniju (CDU), trenutačno glavnu oporbenu stranku u Njemačkoj, za koju je ustvrdio da je sada "varijanta socijalističkih stranaka, a ne njihova alternativa".

Maassen je smijenjen s pozicije šefa BfV-a nakon što je iznio sumnje u autentičnost videosnimki na kojima su prikazani krajnji desničari kako kreću u otvoreni lov na imigrante nakon ubojstva Nijemca u saskom gradu Chemnitzu. Tada je počeo usmjeravati svoju pažnju na politiku. Fokus mu je bila Kršćansko-demokratska unija, stranka desnog centra koju je nekoć vodila Merkel. Maassen je tvrdio da Merkel vuče zemlju u propast jer je CDU tijekom njezina mandata postao previše "progresivan". Unatoč svojem utjecaju u obavještajnoj službi, Maassen je bio marginalna politička figura. Prije tri godine pokušao je ući u Bundestag, ali nije uspio dobiti dovoljnu podršku.

CDU je posljednjih godinu dana pokušavao izbaciti Maassena iz svoga članstva zbog korištenja rasističkog jezika i povezanosti s ultradesničarskim strankama. U studenome je izazvao zgražanje kolega iz stranke nakon što je u intervjuu za jedne švicarske novine rekao da je Njemačkoj potrebna "kemoterapija" za liječenje "raka" prevelikog broja imigranata.

Maassen je bio kontroverzna osoba čak i tijekom godina koje je proveo u vrhu njemačkoga sigurnosnog establishmenta. Na vrhuncu europske migracijske krize 2015. godine Maassen i mala skupina istomišljenika izradili su plan za zatvaranje njemačkih granica od izbjeglica. Merkel je glatko odbila taj plan. Tijekom svojega mandata u BfV-u Bio je šef njemačkih špijunaje odbijao staviti Alternativu za Njemačku (AfD) pod nadzor kao potencijalnu prijetnju njemačkoj demokraciji zbog čega su ga kritizirali da umanjuje prijetnju koju predstavlja ekstremna desnica.

Thomas Haldenwang preuzeo je čelnu dužnost šefa BfV-a u studenome 2018. i proglasio desničarski ekstremizam najvećom unutarnjom prijetnjom demokratskom načinu života u Njemačkoj. Agencija trenutačno istražuje tri ogranka krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku zbog ekstremizma, a u Njemačkoj raste podrška radikalnim politikama. Ankete pokazuju da bi svaki peti Nijemac na izborima mogao dati svoj glas AfD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:42