ZATVORSKE KAZNE

Bivši šef parlamenta, dvojica ministara i bivši šef tajne službe osuđeni zbog kaosa u Makedoniji

Nikola Gruevski, koji je vodio zemlju deset godina sve do 2016., također je bio optužen za poticanje napada
Kaos u Sobranju 27. travnja 2017.
 Photo by Besar Ademi/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Bivši predsjednik makedonskog parlamenta, dvojica bivših ministara i bivši šef obavještajne službe osuđeni su u ponedjeljak na zatvorske kazne koje idu do šest i pol godina zbog organizacije napada na parlament prije nešto više od četiri godine.

Više zastupnika, među kojima i aktualni premijer Zoran Zaev koji je tada bio u oporbi, pretučeni su kada su prosvjednici upali u parlament 27. travnja 2017.

Pristaše desne stranke VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog željeli su spriječiti socijaldemokrate da formiraju koalicijsku vladu sa strankama albanske manjine.

Sud u Skoplju ocijenio je da su optuženi "organizirali i materijalno poduprli masovne prosvjede koji su kulminirali nasilnim upadom u parlament".

Bivši predsjednik parlamenta Trajko Veljanoski osuđen je na šest i pol godina zatvora zbog uloge u nasilju, posebno zato što je namjerno produljivao parlamentarnu sjednicu dok su se prosvjednici okupljali ispred parlamenta.

Bivši ministri Mile Janakievski i Spiro Ristovski osuđeni su na šest godina i tri mjeseca, a bivši direktor tajnih službi Vladimir Atanasovski, optužen da je izravno huškao na nasilje naredivši da se vozilo puno oružja parkira ispred parlamenta, dobio je šest godina.

Nikola Gruevski, koji je vodio zemlju deset godina sve do 2016., također je bio optužen za poticanje napada.

image
Nikola Gruevski
Maja Zlatevska/Cropix

Međutim, taj političar blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kako ga opisuje agencija France presse, pobjegao je u Mađarsku prije tri godine i nije se pojavio pred sudom u ovom postupku.

Pobjegao je u studenom 2018. nakon što je osuđen na dvije godine zatvora zbog zlouporabe ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2021 23:47