‘POGRIJEŠIO JE‘

Bivši šef ruske diplomacije: ‘Putin je nemoralan, invazija je nedopustiva, ali on nije lud! Evo zašto je napao Ukrajinu‘

‘S obzirom na to da je racionalan, čvrsto vjerujem da neće namjerno upotrijebiti nuklearno oružje protiv Zapada‘, ističe Kozirev

Vladimir Putin

 Andrey Gorshkov/AFP

Bivši ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev koji je služio pod predsjednikom Borisom Jeljcinom od 1990. - 1996. godine u analizi koju je objavio na svojem profilu na Twitteru napisao je da ne vjeruje da bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje i kako vjeruje da je Vladimir Putin - racionalan akter, tj. da nije poludio.

Kozirev, koji sada živi u Miamiju, a tijekom godina se prometnuo u velikog Putinova kritičara te se snažno protivi invaziji na Ukrajinu, kroz desetak je tvitova pokušao objasniti da je 'Putinova invazija na Ukrajinu nemoralna, ali iz Putinova gledišta ne i iracionalna', kakvom je smatra većina ljudi koji su upravo radi toga počeli potezati pitanje nuklearnog rata.

Naveo je tri razloga zašto je po Putinu ruska invazija racionalna, a to su: stanje Ukrajine kao zemlje, stanje ruske vojske i geopolitičko stanje Zapada.

Napisao je kako je Putin posljednjih 20 godina proveo u uvjerenju da Ukrajina nije prava nacija i da bi, u najboljem slučaju, trebala biti marionetska država.

- Euromajdan (prosvjedi kojima je srušen režim proruskog lidera Viktora Janukoviča) je okončao svaku nadu da će Ukrajina ostati neovisna i prokremaljska. Mislio je da iza toga stoji Zapad. Ako ukrajinska vlada ne može biti prokremaljska, onda će je otvoreno prisiliti na to, zaključio je Putin. Također je počeo vjerovati vlastitim propagandistima da Ukrajinom upravlja nacističko-banderovska hunta. Savršen izgovor za 'denacifikaciju Ukrajine', opisuje Kozirev Putinov plan, a onda objašnjava kako je Kremlj posljednjih 20 godina proveo pokušavajući modernizirati svoju vojsku.

- Velik dio budžeta za tu modernizaciju je zapravo ukraden i potrošen na mega-jahte registrirane na Cipru. Ali kao vojni savjetnik ne možete takve stvari prijaviti predsjedniku. Pa su mu umjesto toga prijaviljivali laži, govori Kozirev nazivajući rusku vojsku 'Potemkinovom vojskom'.

Dodaje kako je ruska vladajuća elita vjerovala vlastitoj propagandi da je američki predsjednik Joe Biden 'mentalno potkapacitirani starac'. Ujedno su mislili da je Europska unija slaba zbog činjenice da su njihove sankcije uvedene 2014. prema Rusiji nakon aneksije Krima bile blage, a priču o nejakom Zapadu potvrdio je u njegovoj glavi SAD povlačenjem svojih snaga iz Afganistana.

- Ako vjerujete da je sve gore navedeno istinito i da vam je cilj vratiti slavu Ruskog Carstva (što god to značilo), onda je savršeno racionalno izvršiti invaziju na Ukrajinu, napominje Kozirev i ističe kako je Putin pogriješio u sve tri točke, no kako ga to ne čini ludim. - To je jednostavno pogrešno i nemoralno, ali iz njegovog ugla racionalno, dodaje.

- S obzirom na to da je racionalan, čvrsto vjerujem da neće namjerno upotrijebiti nuklearno oružje protiv Zapada. Kažem namjerno jer neselektivno granatiranje u blizini nuklearne elektrane može uzrokovati nenamjernu nuklearnu katastrofu u Ukrajini.

Prijetnja nuklearnim ratom još je jedan primjer njegove racionalnosti. Kremlj zna da može pokušati izvući ustupke, bilo od Ukrajine ili Zapada, potežući posljednju kartu u špilu: nuklearno oružje. Zapad ne bi trebao pristati na bilo kakve jednostrane ustupke ili previše ograničiti svoju potporu Ukrajini zbog straha od nuklearnog rata, konačno zaključuje Kozirev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:26