ODLAZAK

Bivši sjevernoirski premijer i dobitnik Nobelove nagrade David Trimble umro u 78. godini

Vodio je prvu vladu s podijeljenom vlašću proisteklu iz tog ugovora kojim su se završila tri desetljeća krvavih sukoba

David Trimble

 Especial/Notimex Via Afp

David Trimble, bivši sjevernoirski premijer, dobitnik Nobelove nagrade za mir zbog rada na pomirbi protestanata i katolika u toj britanskoj pokrajini, umro je u ponedjeljak u 78. godini života, priopćila je Unionistička stranka Ulstera.

"Obitelj lorda Trimblea s velikom tugom javlja da je umro jutros nakon kratke bolesti", navodi stranka u priopćenju.

Taj protestant i pravnik koji je u politiku ušao početkom 1970-ih u redovima unionističke stranke Vanguard, bliske paravojsci, pomogao je da se četvrt stoljeća kasnije potpiše mirovni ugovor na Veliki petak s katolikom, pokojnim Johnom Humeom, koji je s njim dijelio Nobelovu nagradu.

Vodio je prvu vladu s podijeljenom vlašću proisteklu iz tog ugovora kojim su se završila tri desetljeća krvavih sukoba republikanaca, većinom katolika, pristaša irskog ujedinjenja i unionista, većinom protestanata koji su se zauzimali za ostanak pokrajine pod britanskom krunom.

U jesen 1997., nakon primirja Irske republikanske vojske (IRA), prvi je unionistički čelnik koji je stupio u dijalog s republikancima Sinn Feina, političkog krila IRA-e.

Kao pristaša brexita lani je kritizirao sjevernoirski protokol, osporavajući zakonitost ugovora koji treba urediti veze britanske pokrajine i Republike Irske, članice Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:36