DANILO TÜRK

Bivši slovenski predsjednik: ‘Ne znam zašto Janša i Vučić šute. Vidio sam neke jako čudne karte...‘

Geografske karte koje su se pojavile podsjećaju na onu formulaciju kako mali Đokica predstavlja voz, rekao je bivši predsjednik Slovenije
Ivo Josipović i Danilo Türk
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Bivši slovenski predsjednik Danilo Türk u intervjuu za Federalnu TV komentirao je o famoznom 'non-paperu', čiji je navodni autor premijer Janez Janša, a sugerira o promjenama granica na Balkanu. Govorio je i o dvoličnoj politici Europe, te Janši i Vučiću.

- Preporučio bih da se svi skupa malo smirimo. Da budemo jasni u našim izjavama, da jasno odbacimo fantazije oko promjene granica i da jasno izrazimo svoj negativan stav i odbacimo ovakve non papere i karte. Ima li u svijetu snage koja bi bila spremna žrtvovati mir na Balkanu, rekao je Türk.

Istaknuo je da ne zna točno što se događa, ali da ima informacije koje nisu dobre.

- Posljednjih dana sam vidio dva dokumenta koji su problematični. Prvo, vidio sam taj dokument koji je u ožujku napravila grupa država članica EU- i koji je, u osnovi, u redu što se tiče osnovnih konceptualnih stvari, ali je nekako formuliran malo nejasno kad je riječ o političkim pitanjima vezanim za kandidaturu BiH za EU. Mislim da bi u tom političkom dijelu trebalo, ako se već govori o izborima u BiH, jasnije ispostaviti presudu Sejdić-Finci i druge presude iz okvira Europskog suda za ljudska prava koje su postavile okvir za daljnji razvoj u tom pogledu. Dakle, tu vidim jedan nedostatak tog papira. Pored toga su u cirkulaciji još neke jako čudne stvari, neki non paperi, neke karte koje izgledaju jako čudno i koje bi trebalo vrlo jasno odbaciti, kazao je Türk.

Navodi da ne zna tko je autor non papera koji se posljednjih dana spominje u javnosti.

- Posebno moram naglasiti da taj non paper nema autora. Napisan je u jednom jeziku, na engleskom jeziku što pokazuje da autori nisu bili oni koji dobro znaju engleski jezik. Tako da je to jedan neozbiljan dokument, a sa druge strane, opet sva ta fantaziranja o promjenama granica su jako opasna i to bi trebalo vrlo jasno odbaciti. Vidio sam izjave Europske unije i Europskog vijeća koje su iznesene tijekom ožujka i to su jasne izjave. Međutim, ovo što se sada pojavljuje je zabrinjavajuće i to treba jasno odbaciti. Geografske karte koje su se pojavile podsjećaju na onu formulaciju kako mali Đokica predstavlja voz, usporedio je bivši predsjednik Slovenije.

Smatra da je dokument, bez obzira tko stoji iza njega, opasan i po BiH i po Balkan.

- Nemam razloga da pripisujem taj dokument nekom određenom političaru. Ali mogu reći da je taj non paper koji nema autora vrlo štetan dokument koji treba veoma jasno odbaciti i kritizirati. I karte vezane za taj dokument su izuzetno problematične, izuzetno štetne. Ovakva kartografija ne može biti nikome od koristi i to treba vrlo jasno odbaciti, kazao je on i dodao da je jako loše što se Slovenija našla u ovim pričama.

Na pitanje otkud Janez Janša u cijeloj ovoj priči, kaže:

- Ne znam kakve su kalkulacije, šta se događa iza kulisa. Bilo bi dobro ako bi svi političari jasno izrazili svoj stav. I Janša i Vučić i drugi. Kad bi se oni opredijelili oko tog čudnog dokumenta jer taj non paper koji je potpisala grupa država, uključujući i Sloveniju, nije idealan ali je on u kontekstu rasprave koja se vodi po pitanju kandidature BiH. Taj papir bi se mogao razraditi, da se objasni i to bi moglo biti od koristi. Međutim, nepotpisani non paper je toliko štetan da bi bilo potrebno da političari kao što su Janša, Vučić i drugi, da sasvim jasno kažu da oni ne stoje iza toga i da su oni protiv toga. O njihovoj šutnji neću spekulirati. Ne znam zašto šute.

Kada je riječ o hrvatskom non paperu navodi da je politika Slovenije uvijek bila samostalna i da nikad nisu koordinirali stavove sa susjedima.

- Ne znam kako je danas, ali smo imali kritičan odnos prema svim tim teorijama kako treba revidirati Dayton, napraviti treći entitet, uspostaviti neke nove osnove koje bi mogle dovesti do podjele BiH. Mi smo uvijek bili protiv toga. Mislim da ta politika ostaje naša politika i danas. Zašto je Slovenija ušla u ovu skupinu autora tog non papera, ja ne znam i nisam siguran da je to dobar potez od strane Slovenije. Mislim da bi bilo bolje da se u takve kombinacije ne uključujemo.

Kaže da su pristup problematici BiH definirali rano i razvijali ga dugi niz godina.

- Ja bih bio protiv svakog eksperimentiranja. U svakom slučaju bih radio na tome da se taj principijelni pristup Slovenije zadrži i da se još ojača u tim vremenima, kazao je Türk koji se nada da nećemo opet tenkovima crtati krvave granice na Balkanu.

- Ne samo da se nadam da nećemo, uvjeren sam da nećemo. Mislim da će situacija na Balkanu biti predmet dosta mukotrpnih razgovora, da će trajati normalizacija, ali da u svijetu nema snage koja bi bila spremna žrtvovati mir na Balkanu. Ja tako vidim stvari. Ako neko i fantazira o promjenama granica, svi bi ozbiljni akteri u svijetu razumjeli da to vodi u velike komplikacije, pa čak i vjerojatno u rat. Zbog toga vjerujem da se tim putem neće ići i da će političari koji donose odluke u svijetu biti na platformi mirnog razvoja. Preporučio bih da se svi skupa malo smirimo, zaključio je Türk za FTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 05:34