UPLATA IZ EGZILA

Bivši španjolski kralj Juan Carlos podmirio porezni dug od oko 680 tisuća eura

Odvjetnik dodaje da njegov klijent ostaje na raspolaganju državnom odvjetniku za bilo kakvu proceduru
Bivši španjolski kralj Juan Carlos
 Pierre-philippe Marcou/AFP

Bivši španjolski kralj Juan Carlos, u egzilu od kolovoza u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dok se protiv njega vodi nekoliko sudskih istraga, podmirio je dug od gotovo 680.000 eura španjolskim poreznim vlastima, objavio je u srijedu njegov odvjetnik.

"Kralj Juan Carlos je predao fiskalnim vlastima potvrdu od podmirenom poreznom dugu u iznosu od 678.393,72 eura s kamatama", naveo je njegov odvjetnik Javier Sanchez-Junco u priopćenju.

Odvjetnik dodaje da njegov klijent ostaje na raspolaganju državnom odvjetniku za bilo kakvu proceduru.

U nedjelju je list El Pais otkrio da je prijava poreza bivšeg monarha povezana s istragom protiv korupcije u vezi Juan Carlosovog korištenja kreditnih kartica.

Navodno je Juan Carlos koristio kreditne kartice povezane s bankovnim računima koji nisu na njegovo ime i istražuje se moguće pranje novca, doznala je početkom studenoga agencija France presse iz pravosudnih izvora.

Ti bankovni računi su na imena jednog meksičkog poduzetnika i jednog časnika španjolskog vojnog zrakoplovstva, prema tim izvorima.

Ako se dokaže da je bivši kralj koristio novac na koji nije platio porez, protiv njega bi se mogao pokrenuti sudski proces zbog pranja novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:46