‘RAZOTKRIVANJE‘

Bivši špijun regrutirao ‘fatalne žene‘ da zavedu Trumpove bliske suradnike, razlog je pomalo sulud

Ženama su dana kodna imena poput ‘Brazil‘ i ‘Tigar‘, a boravile su u vili sa šest soba u četvrti Georgetown
Anna Khait, H.R. McMaster, Erik Prince i Tarah Price
 AFP/Instagram

Saveznici Donalda Trumpa toliko su se bojali kritičari da su zaposlili britanskog špijuna da vrbuje žene, s namjerom da otkrije "neprijatelje" tadašnjeg američkog predsjednika.

Među metama bio je Herbert Raymond McMaster, general pukovnik i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, koji je na toj poziciji zamijenio Trumpovog vjernog pristašu Michaela Flynna koji je zbog svojih dvojbenih kontakata s ruskim veleposlanikom bio prisiljen dati ostavku.

image
Donald Trump, Rick Perry i H.R. McMaster
Mandel Ngan/AFP

McMaster je, naime, često opisivan kao netko tko je odaniji državi nego samom predsjedniku, pa je glamurozna novinarka iz Texasa, Tarah Price, plaćena 10.000 dolara da ga pokuša zavesti kako bi joj otkrio neke informacije u talijanskom restoranu u Washington D.C.-ju, gdje je često zalazio, piše New York Times.

Druga žena, ruska pokerašica i bivša natjecateljica Survivora, Anna Khait, dobila je pak zadatak da zavede zaposlenike State Departmenta koji će priznati da ne vole Trumpa i da ga žele osujetiti.

- Nije ilegalno istraživati ljude koji bi trebali biti transparentni prema američkom narodu - napisala je Khait na Twitteru u četvrtak navečer, no nije odgovorila na upite New York Timesa o slučaju.

Ženama su dana kodna imena poput 'Brazil' i 'Tigar', a boravile su u vili sa šest soba u četvrti Georgetown čiji je mjesečni najam koštao 10.000 dolara, a mjesto je držano u tajnosti, pa su vozačima Ubera redovito govorile da ih ostavi nekoliko ulica dalje od vile.

Prije negoli su izabrane i prije negoli su doletjele u Wyoming na golemi ranč obitelji bivšeg marinca Erika Princea, osnivača američke privatne vojne tvrtke Academi (nekad poznate kao Blackwater) i jednog od neformalnih savjetnika američkog predsjednika, čija je sestra Betsy DeVos bila Trumpova tajnica za obrazovanje.

image
Erik Prince
Saul Loeb/AFP

Prince je zaposlio bivšeg britanskog špijuna, Richarda Seddona, kako bi nadzirao žene, a sve je odrađeno u suradnji s Projektom Veritas koji se bavi raskrinkavanjem predrasuda u medijima, piše New York Times.

Iz Projekta Veritas kazali su kako Times kleveće, ali nisu odgovorili na konkretna pitanja o operaciji.

Prince i Seddon su žene na ranču u Wyomingu, nakon što su se uvjerili u njihove političke sklonosti, trenirali kako namamiti njihove mete da progovore, i kako ih tajno snimiti.

'Učenice' su podučavali kako da kreiraju i zadrže fiktivni lik, a nakon što je trening završen rečeno im je da spale priručnik koji su dobile. Neke od žena imale su zadatak zavesti FBI agente, a neke poput Khait, 'ganjale' su zaposlenike State Departmenta.

Novinarki Price su kazali da će dobiti 10.000 dolara za tajni zadatak koji uključuje velika politička imena u Washingtonu - sudeći prema mailu iz svibnja 2018., koji je njezin bivši dečko poslao Projektu Veritas.

Izvori su New York Timesu otkrili da je u igri bio H. R. McMaster, o kojem su mediji jednom prilikom pisali da je na večeri s poslovnim direktorima nazvao Trumpa idiotom s inteligencijom vrtićkog djeteta.

image
H.R. McMaster
Saul Loeb/AFP

Operaciju je potpomagala Barbara Ledeen, pomoćnica Senatskog pravosudnog odbora, čiji je suprug napisao knjigu s Flynnom i koja je i sama surađivala s njim pokušavajući pronaći izbrisane mailove Hillary Clinton.

Ledeen, koja je sada umirovljena, dala je Princeu i Seddonu detalje vezane uz McMasterov raspored, što je otkrilo da McMaster često večera u talijanskom restoranu Tosca.

Ledeen inzistira da je samo bila 'glasnik' i da nije bila dio urote.

Nije poznato je li se Price ikad sastala s McMasterom, koji je dao ostavku u ožujku 2018. On pak nije komentirao izvješća New York Timesa, a nisu ni Prince ni Price.

No, Khait je kazala kako je ponosna na svoj rad.

- Nisam poljubila nikog tijekom istrage Projekta Veritas, no lažnih vijesti će uvijek biti - napisala je na Twitteru u četvrtak navečer.

- Istraživati i provjeravati vladu je ono što bi novinari trebali raditi - napisala je pa porekla da su joj meta bili FBI agenti.

- Nikad nisam istraživala FBI kad sam radila na tajnom zadatku za Projekt Veritas, to su neutemeljene optužbe - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 20:40