NADRILIJEKOVI

Bivši Trumpov savjetnik optužio njegove suradnike za debakle s hidroksiklorokinom, dezinficijensom i UV svjetlom

Scott Atlas dao je ostavku četiri mjeseca nakon početka pandemije te okrivljuje Anthonyja Faucija i Deborah Birx za Trumpove debakle

Donald Trump i Scott Atlas

 Mandel Ngan/AFP

U svojoj novoj knjizi bivši savjetnik Donalda Trumpa, Scott Atlas, okrivljuje Deborah Birx i Anthonyja Faucija za "debakle koji su dominirali na naslovnicama" nakon Trumpovih izjava o nadrilijekovima za covid-19 u vrijeme borbe protiv virusa za Trumpova mandata, ali istovremeno ne spominje upravo glavnog zagovornika tretmana zmijskim uljem, hidroksiklorokinom i dezinficijensom - samog Donalda Trumpa, kojemu je vjerno služio.

Fauci, koji se više od dva i pol desetljeća nalazio na čelu američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, često je tijekom borbe protiv koronavirusa davao izjave koje nisu bile u skladu s Trumpovim izjavama o toj temi te su bili u prilično lošim odnosima zbog pristupa problemu.

Birx je, pak, bila koordinatorica radne skupine za koronavirus.

Atlas je radiolog, suradnik na Institutu Hoover na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji i specijaliziran je za zdravstvenu politiku.

Postao je posebni savjetnik Donalda Trumpa u kolovozu 2020. godine, pet mjeseci nakon razbuktavanja pandemije, ali je podnio ostavku manje od četiri mjeseca kasnije nakon kontroverzi koje je izazivao u obavljaju tog posla.

'Razotkrivanje neuljepšane istine'

Njegova knjiga "A Plague Upon Our House: My Fight at the Trump White House to Stop Covid from Destroying America" bit će objavljena 7. prosinca.

Izdavač je Bombardier Books, inače izdanje PostHill Pressa, konzervativnog medija koji će objaviti i memoare Kayleigh McEnany, Trumpove četvrte tajnice za medije.

U razgovoru za Fox News, Atlas je obećao "razotkriti neuljepšanu istinu" o Trumpovoj radnoj skupini za covid-19, uključujući "šokantan nedostatak kritičkog promišljanja o znanosti ... bezobzirnu zlouporabu javnog zdravlja i moralni neuspjeh u onome što bi trebalo očekivati ​​od čelnika javnog zdravstva”, prenosi The Guardian.

Birx je vojna liječnica, dugogodišnja vodeća stručnjakinja u borbi protiv AIDS-a. Fauci je, pak, služio kod sedam predsjednika kao ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti. Oboje su bili više pozicionirani članovi Trumpove radne skupine za covid, a Atlasova knjiga prepuna je napada na oboje.

image

Deborah Birx, Donald Trump i Anthony Fauci

Mandel Ngan/AFP

Opisujući borbu protiv covida prije nego što je on došao u Bijelu kuću, Atlas zaobilazi Trumpa kada piše da su "Birx i Fauci stajali uz predsjednika tijekom poznatog 'debakla koji je dominirao na naslovnicama' o korištenju hidroksiklorokina (lijek protiv malarije), ispijanju dezinficijensa, gutanju izbjeljivača i korištenju UV svjetla za liječenje virusa. Oni su bili tamo kao jedini medicinski stručnjaci u radnoj skupini, stvarajući cjelokupni savjetodavni output korištenja resursa i komunikacijskih kanala prema državama".

Fauci je uporno ponavljao da takve tvrdnje treba uzeti s oprezom, no sam Trump se pokazao kao entuzijastičan zagovornik tih metoda, ne slažući se sa svojim znanstvenikom i poručivši javnosti: "Što možete izgubiti?"

Trump je čak i osobno uzeo supstancu hidroksiklorokin, prije nego što je Agencija za hranu i lijekove opozvala dozvolu za hitnu uporabu, izrazivši zabrinutost zbog nuspojava koje uključuju "ozbiljne probleme sa srčanim ritmom" i smrt.

Atlasova referenca na "pijenje dezinficijensa, gutanje izbjeljivača i korištenje UV svjetla" odnosi se na događaje s nezaboravnog briefinga u Bijeloj kući, kada su opet Trumpove izjave bile te koje su krenule krivo, a ne izjave njegovih prozvanih dužnosnika.

U četvrtak 23. travnja 2020. godine, William Bryan, podtajnik za znanost i tehnologiju u Ministarstvu domovinske sigurnosti, raspravljao je o studiji utjecaja na koronavirus kada ga se izlaže suncu i sredstvima za čišćenje - ali na površinama, a ne u ljudskom tijelu.

Birx je samo šutjela

Trump je rekao: “Vidio sam dezinficijens kako izbacuje virus u jednoj minuti. Postoji li način da tako nešto napravimo injekcijom... Bilo bi zanimljivo to provjeriti, za što treba konzultirati liječnike, ali meni zvuči zanimljivo... Dakle, vidjet ćemo, ali cijeli koncept svjetla, način na koji ga ubija u jednoj minuti. To je prilično moćno".

Kako su izvještavali mediji, Birx je tada samo šutjela, no društvene mreže su eksplodirale.

Trump je tada upitao može li sunčeva svjetlost djelovati protiv virusa, rekavši: “Deborah, jesi li ikada čula za to? Toplina i svjetlost u odnosu na određene viruse da, ali u odnosu na ovaj virus?".

"Ne kao terapija. Groznica je svakako dobra stvar jer kada imate temperaturu, to pomaže vašem tijelu da reagira. Ali, nisam vidjela toplinu ili svjetlost kao...", govorila je Birx, no Tump ju je prekinuo.

"Mislim da je to sjajna stvar za sagledati. U redu?".

Bivši američki predsjednik je nakon toga tvrdio da je bio "sarkastičan".

Atlas u knjizi Birx optužuje za "nestabilno ponašanje" te da je "prekidala svakoga tko bi joj postavio izazovna pitanja", ali da je tadašnji potpredsjednik Mike Pence odlučio da njezina smjena "jednostavno nije vrijedna rizika za nadolazeće izbore".

Među kritikama na račun Faucija, Atlas ponavlja Trumpove pritužbe na njega.

"Fauci je, naravno, nastavio davati izjave pozivajući se na uvijek prisutan, potencijalno negativan obrat događaja, koji se nikada nije dogodio".

Godinu dana nakon Atlasove ostavke, više od 772.000 Amerikanaca umrlo je od covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:08