IVICA DRONJIĆ

BIVŠI VELEPOSLANIK BIH PRI UN-U OPOVRGAVA KOMŠIĆA Kaže da UN neće poduzimati nikakve korake prema Hrvatskoj niti se miješati u sporni zakup objekata

Željko Komšić
 Fedja Krvavac / CROPIX

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres neće poduzimati nikakve korake niti je u njegovoj nadležnosti navodni spor između Hrvatske i BiH oko davanja u zakup objekata u vlasništvu pravnih osoba iz BiH u Hrvatskoj, izjavio je u srijedu za medije u Mostaru bivši veleposlanik BiH pri Ujedinjenim narodima reagirajući na istup člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komšić je u intervju Oslobođenju upozorio je Hrvatsku kako je glavnog tajnika UN-a, kao depozitaru Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, izvijestio o prijeporu te nije isključio da se taj problem nađe pred nekim od međunarodnih sudova.

Reagirajući na zaključenje javnog poziva hrvatskog ministarstva za državnu imovinu za davanje u zakup objekata u vlasništvu pravnih osoba iz BiH koji zbog neriješenih imovinskih odnosa već desetljećima propadaju, Komšić je kazao kako u BiH i dalje očekuju da Hrvatska poštuje obveze koje proistječu iz sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

Ivica Dronjić, kojega je nedavno smijenio Komšić kao i sve druge, ukupno 11, ranije imenovane veleposlanike Hrvate, tvrdi da je iz UN-a vlastima u BiH stigao negativan odgovor na pismo koje je upućeno iz Predsjedništva BiH još u prosincu 2018.

Po riječima ovoga diplomata iz ureda za pravna pitanja UN-a je odgovoreno da "kao depozitar navedenog sporazuma (o sukcesiji) glavni tajnik neće postupiti po zahtjevu BiH jer nema nikakvih obveza u pogledu rješavanja sporova koji iz njega nastanu, te da se u slučaju eventualnog spora obratimo nekoj od međunarodnih arbitraža".

Dronjić je rekao i kako je bez njegova znanja, dok je još uvijek bio službeno stalni predstavnik BiH pri UN-u, predano pismo Predsjedništva BiH što se protivi službenim procedurama.

Dronjić je rekao kako je slanje ovoga pisma UN-u kojim je upoznao o hrvatskom "kršenju" sporazuma o sukcesiji zapravo bio pogrešan, a ne "prvi korak" kako ga je nazvao Komšić. Dronjić tvrdi kako se ovakvim istupima ustvari prikriva bit kako Predsjedništvo BiH ne radi ništa.

- Očito je da njegova izjava, njegovo pozivanje na nepostojeće 'međunarodne konvencije kojima se reguliraju međusobni odnosi zemalja', kao i cijeli pokušaj internacionalizacije spora s Hrvatskom i uvlačenje u priču Ujedinjenih naroda i njihova glavnog tajnika nema za cilj da se spor rješava, već da se zabavi domaća javnost i da se stvori dojam kako se predsjedništvo bavi i nekim konkretnim pitanjima iz svojih ustavnih nadležnosti, a ne samo kadroviranjem i trošenjem proračunskog novca - ocijenio je Dronjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:19