OLEKSANDR LEVČENKO

Bivši veleposlanik Ukrajine: ‘Šutnja naših partnera boli jednako kao i zlobne riječi naših neprijatelja‘

‘Moskva će ove godine zbog sankcija izgubiti 16% svog BDP-a. Ukrajina je zbog nemilosrdnog bombardiranja već izgubila 35 posto BDP-a‘

Uništeno kazalište u Mariupolju; u krugu: Oleksandr Levčenko

 Ukraine Azov Battalion/Eyepress/Eyepress Via Afp; Sandra Simunovic/Cropix

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko za Jutarnji je komentirao obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zapadnim liderima i teško stanje u Mariupolju.

- Rusija je u Ukrajini već izgubila više od 16 tisuća vojnika, 561 tenk, 115 zrakoplova i 125 borbenih helikoptera. Gubici nisu mali, a izgleda da Kremlj još uvijek pokušava preokrenuti situaciju. Za sada je u tome bezuspješan.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski jučer se obratio summitu NATO-a, članovima Europskog Vijeća te šefovima država i vlada skupine G7. Glavna poruka: zahvalnost Kijeva za podršku Ukrajini. Ali uz to su dobili i ne baš ugodne riječi. Sadašnje stanje u Ukrajini govori da se sankcije, premda dolaze sa zakašnjenjem, moraju pojačati.

Čak i bivši predsjednik Rusije, a sadašnji zamjenik predsjednika Sigurnosnog vijeća Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, otvoreno govori da nema šanse da će sankcije zaustaviti Moskvu.

To samo potvrđuje tvrdnju Kijeva da sankcije moraju biti puno oštrije. Trebaju za tlo zalijepiti sve olupine da ih Rusi ne bi mogli zaobilaziti.

Moskva će ove godine zbog sankcija izgubiti 16% svog BDP-a. Ukrajina je zbog nemilosrdnog bombardiranja već izgubila 35 posto BDP-a. Napominjem izraz iz Biblije: "Dakle, debeli će smršaviti, mršavi će umrijeti."

Zelenski se direktno obratio mađarskom premjeru Viktoru Orbánu, koji sve radi da Moskva zbog zajedničke europske politike protiv ruske agresije ne trpi štetu. Ukrajinski je predsjednik spomenuo Židove koji su tijekom Drugog svjetskog rata stradali u Budimpešti, o čemu svjedoči spomenik na obali Dunava. Ako Mađarskoj nije stalo do sankcija prema Rusiji, možda će spomenuti stradanja ukrajinskih civila u Mariupolju koji stradavaju kao Židovi na obali Dunava.

U ovom potpuno razrušenom gradu bez struje, grijanja i vode ljudi već počinju umirati jer bez hrane. Ovo je strašna situacija i ruska vojska to zna, zato najviše ne dopušta formiranje zelenog koridora za izlazak civila iz Mariupolja.

Kijev, koji do sada od saveznika nije dobio ni zrakoplove, ni tenkove, ni rakete srednjeg dometa nikako ne može pomoći gradu-stradalniku. U Bruxellesu to dobro razumiju, ali ukrajinska vojska vojnu pomoću koju od njih dobije za tjedan dana potroši za jedan.

To mene podsjeća na situaciju kad nastradali čovjek dobiva terapiju samo da ne umre odmah, a ne da ozdravi. To prilično muči svakog Ukrajinca koji zna razmišljati.

General Vladislav Abrosjkin, bivši šef policije Donjecke regije i bivši zamjenik šefa policiji Ukrajine, ruskom je vojnom rukovodstvu rekao je da spreman predati se ako Rusi iz Mariupolja puste svu djecu koja su počela umirati od nestašice hrane. On je Moskvi rekao da je osobno oformio pukovniju Azov koja je u Kremlju na zlom glasu kako bi mogao za sve odgovarati. Samo pustite djecu iz Mariupolja

Morate znati da branitelji Mariupolja već 25 dana uzalud mole Zapad i Kijev da zatvori nebo nad gradom koji je za ovo vrijeme jednostavno nestao.

Službeni Bruxelles, Berlin i Washington odbacili su mogućnost pomaganja Ukrajini borbenim zrakoplovima sovjetske proizvodnje, da ne govorim o zatvaranju neba nad gradom.

Počeli smo dobivati sustave za protuzračnu obranu, ali ih nikako ne možemo dopremiti u opkoljeni grad.

Rusi su u Ukrajini već izgubili šest generala. Naš patriot i general Abrosjkin spreman je poginuti da bi spasio djecu Mariupolja.

Ne znam imaju li europski dužnosnici srca pomoći gradu u kojem su već poginule ili mogu poginuti desetine tisuća ljudi. U ovim teškim trenucima zlobne riječi našeg surovog neprijatelja bole jednako kao i šutnja te odbijenice naših partnera - napisao je Levčenko za Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:16