EKSTREMNI DESNIČAR

Bivši vođa Proud Boysa Enrique Tarrio optužen za planiranje nereda na Kapitolu

Jedanaest osoba povezanih s milicijom Oath Keepers, uključujući njenog osnivača Stewarta Rhodesa, optuženi su u siječnju

Henry ”Enrique” Tarrio

 Eva Marie Uzcategui/AFP

Bivši vođa ekstremno desne američke skupine Proud Boys Enrique Tarrio uhićen je i optužen za zavjeru zbog uloge u planiranju nereda na Kapitolu 6. siječnja 2021. čiji je cilj bio spriječiti potvrdu pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima, objavili su u utorak savezni tužitelji.

Tarrio će tijekom dana biti saslušan na saveznom sudu na Floridi, kazala je Marlene Rodriguez, glasnogovornica ureda američkog državnog odvjetnika u Miamiju.

Odvjetnik optuženog nije odgovorio na Reutersov upit.

Jedanaest osoba povezanih s milicijom Oath Keepers, uključujući njenog osnivača Stewarta Rhodesa, optuženi su u siječnju za pobunu zbog navodne uloge u planiranju napada na Kapitol, kojim su pokušali spriječiti Kongres da potvrdi pobjedu demokrata Joea Bidena.

Riječ o nekim od najeksponiranijih slučajeva od ukupno više od 750 optuženih za sudjelovanje u nasilju.

Na dan napada poginule su četiri osobe, a jedan policajac koji je bio na Kapitolu preminuo je dan nakon obrane Kongresa. Deseci su policajaca ranjeni u napadu koji je trajao nekoliko sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:36