RASISTIČKI ISPADI

Bivši zaposlenik Tesle dobit će 130 milijuna dolara odštete zbog maltretiranja na poslu

Proizvođač automobila izjavio je da se suđenje odnosi na rasne uvrede u pogonu tvornice i rasističke grafite u kupaonicama
Ilustracija
 PATRICK PLEUL/dpa-Zentralbild/dpa Picture-Alliance via AFP

Američki savezni sudac u ponedjeljak je naredio kompaniji Tesla Inc da plati više od 130 milijuna dolara odštete bivšem crnom radniku, nakon što je otkriveno da je bio izložen rasno neprijateljskom radnom okolišu, izvijestio je Wall Street Journal.

Sudac je rekao da kompanija nije poduzela razumne korake da se Owena Diaza, radnika na ugovor koji je bio zaposlen kao operater dizala u tvornici Tesla Fremont 2015. i 2016. godine, rasno ne zlostavlja.

U poruci zaposlenicima koju je Tesla objavio na svojoj web stranici, proizvođač automobila izjavio je da se suđenje odnosi na rasne uvrede koje su se dogodile u pogonu tvornice i rasističke grafite u kupaonicama.

Također je rečeno da se, tri puta kad se Diaz žalio na maltretiranje, Tesla umiješao i pobrinuo da se poduzmu mjere.

"I dok snažno vjerujemo da ove činjenice ne opravdavaju kaznu koju je izrekla porota u San Franciscu, priznajemo da 2015. i 2016. godina nisu bile savršene", rekao je Tesla.

Prije nego što je suđenje započelo, predsjedavajući sudac William Orrick odbacio je pokušaje Tesle da isključe jednog porotnika iz porote rekavši da vjeruje da je taj pokušaj bio rasno utemeljen i "namjerno diskriminatoran."

iz Tesle su poručili da uvode promjene od vremena kad je Diaz radio u tvornici Fremont, uključujući timove posvećene istraživanju pritužbi zaposlenika i brige da zaposlenici imaju jednake mogućnosti u kompaniji.

Prošle godine je proizvođač automobila otkrio u svome prvom izvješću o rasnoj raznolikosti da Afroamerikanci čine četiri posto vodećih pozicija u Tesli te deset posto radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 05:43