PRAVOMOĆNA ODLUKA

Bivši zapovjednik posebne policijske postrojbe MUP-a BiH Dragan Vikić oslobođen optužbi za ratne zločine

Njega je optužnica teretila po zapovjednoj odgovornosti jer u travnju 1992. godine nije spriječio ubojstvo osam zarobljenih pripadnika tadašnje JNA

Sud Bosne i Hercegovine (arhivska fotografija)

 Bernard Covic/Cropix

Sud BiH pravomoćno je oslobodio optužbi za ratne zločine bivšeg zapovjednika posebne policijske postrojbe MUP-a Republike BiH Dragana Vikića, potvrdila je u petak njegova odvjetnica Adna Dobojlić.

Ona je medijima kazala kako je dobila pisani otpravak presude kojom je prizivno vijeće Suda BiH odbacilo kao neutemeljenu žalbu Tužiteljstva BiH na prvostupanjsku presudu kojom je Vikić također oslobođen optužbi za zločine nad ratnim zarobljenicima.

Njega je optužnica teretila po zapovjednoj odgovornosti jer u travnju 1992. godine nije spriječio ubojstvo osam zarobljenih pripadnika tadašnje JNA niti je poduzeo mjere da se kazne počinitelji tih ubojstava.

Zajedno s Vikićem za taj su zločin bili optuženi bivši ministar unutarnjih poslova RBiH Jusuf Pušina te pripadnici posebne policijske postrojbe Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Prema do sada dostupnim informacijama osmoricu pripadnika bivše JNA, koji su zarobljeni kada se u okolici Sarajeva pokvario oklopni transporter u kojemu su se prevozili, u parku u središtu grada ubili su pripadnici paravojne postrojbe kojom je zapovijedao Jusuf Prazina te Nedžad Herenda, pripadnik postrojbe "Ševe" koja je bila izravno podređena političkom vrhu tadašnje RBiH.

Nitko od izravnih počinitelja tih ubojstava do sada nije priveden niti procesuiran, a Herenda, koji je u iskazima priznao sudjelovanje u ovom zločinu, živi u Nizozemskoj gdje mu je odobren azil.

Vikić pak slovi za jednog od heroja borbe za obranu Sarajeva od napada JNA i paravojnih snaga bosanskih Srba.

Vikićevi su specijalci podnijeli najveći teret u prvim danima borbe za obranu Sarajeva u travnju i svibnju 1992. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 23:13