SEKUNDE DO KATASTROFE

Bivši zastupnik u američkom Kongresu: ‘Bili smo 150 metara udaljeni od aktivacije Članka 5!‘

Ruska raketa eksplodirala je samo 150 metara od mjesta gdje su prošli Zelenski i grčki premijer

Napad na Odesu

 Oleksandr Gimanov/Afp

Ruska raketa eksplodirala je samo 150 metara od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa tijekom njihovog posjeta Odesi u srijedu, prenijeli su svjetski mediji.

Konvoj s čelnicima osjetio je udar, a njegovi članovi vidjeli su dim od eksplozije, tvrde izvori. U napadu je ubijeno petero ljudi, a još nekoliko ih je ozlijeđeno, rekao je glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk za američki medij.

Zelenski često riskira život odlazeći na lokacije blizu prve linije obrane, a u zadnje dvije godine ugostio je desetke svjetskih čelnika u Ukrajini.

Napad u srijedu predstavljao je dosad najveću prijetnju za njegov život. Posjet grčkog premijera nije bio unaprijed najavljen zbog sigurnosti.

„Vidjeli smo današnji udar. Vidimo s kim se nosimo, nije ih briga gdje napadaju. Znam da danas ima žrtava, ne znam još sve detalje, ali znam da ima poginulih i ozlijeđenih”, rekao je Zelenski nakon napada.

Bivši zastupnik u američkom Kongresu Adam Kinzinger izjavio je da je Moskva zbog napada blizu konvoja zamalo potaknula aktiviranje Članka 5, odnosno kolektivnog odgovora članica NATO-a. Republikanac iz Illinoisa, žestoki kritičar Donalda Trumpa, reagirao je na izvješća o padu projektila blizu lokacije kojom su prolazili Zelenski i Mitsotakis.

- Rusija se upravo približila na 150 metara od Članka 5, nakon vijesti o napadu projektilima u Odesi koji su zamalo pogodili grčkog premijera, napisao je na X-u, referirajući se na povelju NATO-a, u kojoj se navodi da je napad na bilo koju članicu napad na vojni savez i zahtijeva kolektivni odgovor.

Mitsotakis je kazao kako je napad „najbolji, najjasniji podsjetnik da se ovdje vodi pravi rat”.

„Rat se ovdje vodi svaki dan i ne utječe samo na frontu i na vojnike, nego i na naše nedužne sugrađane”, dodao je.

On i Zelenski u srijedu su obišli tu luku na jugu Ukrajine, ključnu za izvoz žitarica preko Crnog mora, a ukrajinski predsjednik je upoznao šefa grčke vlade s naporima koji se poduzimaju kako bi se "obnovila i osnažila ta ukrajinska pomorska ruta", prenijela je agencija France Presse.

Tom rutom je do kraja sporazuma o žitu s Rusijom u srpnju 2023. izvezeno 28 milijuna tona ukrajinskih žitarica. Rusija je izašla iz tog sporazuma zbog otežanog izvoza svojih vlastitih poljoprivrednih proizvoda uslijed birokratskih prepreka zapada.

Ukrajina je u kolovozu te godine jednostrano otvorila drugu izvoznu rutu usprkos prijetnjama Rusije mjerama odmazde prema ukrajinskim brodovima koji uplovljavaju i isplovljavaju iz ukrajinskih luka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:43