VELIKI KRIŽ

Bivšoj kancelarki Angeli Merkel bit će uručeno najviše njemačko odlikovanje

Iznad ove nagrade je samo poseban stupanj Velikog križa koja se dodjeljuje svakom njemačkom predsjedniku

Angela Merkel

 Issouf Sanogo/Afp

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel dobit će Veliki križ Reda za zasluge, najviše njemačko odlikovanje, potvrdio je ured predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera nakon objave časopisa Stern.

Dosad su to odlikovanje primili samo bivši kancelari Konrad Adenauer i Helmut Kohl. Svo troje političara je iz konzervativne stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Nagrada posebnog dizajna bit će dodijeljena u travnju, priopćeno je.

Iznad ove nagrade je samo poseban stupanj Velikog križa koja se dodjeljuje svakom njemačkom predsjedniku nakon stupanja na dužnost, kao i šefovima stranih država.

Merkel je bila kancelarka od 2005. do 2021. Prema časopisu Stern, njezina obitelj i brojni prijatelji iz politike bit će na ceremoniji.

Pozivnice su poslane stranačkim kolegama iz CDU-a Thomasu de Maizièreu i Peteru Altmaieru, među ostalima. Pozvala je svog prvog vicekancelara iz Socijaldemokratske stranke (SPD), glasnogovornika njezine vlade i bliske suradnike.

Nitko iz aktualnog vodstva CDU-a ili iz sestrinske stranke, bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) ili poslovno orijentirane Slobodne demokratske stranke (FDP), nije na popisu, piše časopis.

Pozvani su bivši istočnonjemački aktivist za građanska prava Rainer Eppelmann, glumac Ulrich Matthes i bivši nogometni izbornik Jürgen Klinsmann.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:10