ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Bizaran kraj sudskog spora: Moraju rastopiti tisuće čokoladnih zečića jer izgledaju slično onima poznatog proizvođača

Vrhovni sud donio je odluku da je proizvođač Lindt u pravu te da se sve zalihe moraju uništiti
 Winfried Rothermel/Dpa/Profimedia

Tisuće čokoladnih zečeva bit će rastopljeno u Švicarskoj nakon što je tamošnji Vrhovni sud donio odluku u korist proizvođača Lindt protiv trgovačkog lanca Lidl.

Sud je ustvrdio da su zečići koje je Lidl stavio na tržište previše slični onima koje proizvodi Lindt. Stoga je švicarskom Lidlu naložena zabrana prodaje tih proizvoda, piše Daily Mail.

Naloženo je i uništavanje svih proizvedenih zaliha zečića.

Bizaran spor nastao je još 2018. kada je Lindt tužio Lidl tvrdeći da njihovi zečići izgledaju gotovo identično poput njihovih, što su im ključni uskrsni proizvodi. No, Trgovački sud u Aargau 2021. je odlučio kako to nije tako te je donio "oslobađajuću presudu" za čokoladne zečiće.

Lindt se žalio najvišem sudu koji je donio odluku da su ispravne njihove tvrdnje kako se Lidlovi zečići previše nalikuju onima koje ta tvrtka proizvodi.

- Lidlovi čokoladni zečići izazivaju dojam da je riječ o Lindtovima, svojim oblikom i pakiranjem. Javnost ne može vidjeti razliku - ustvrdio je sud. Lindt je sudu predočio i argumente prema kojima su potrošači i sami priznali da nisu bili svjesni o kojem se točno proizvodu radi. Vrhovni sud također je zaključio da se radi o zaštićenpj trgovačkoj marci. Lidl se nije htio oglasiti, rekavši da ne komentiraju sudske postupke.

I dok se cijeli svijet bori s nestašicom hrane, a Europa upozorava na prekomjerno bacanje, postavlja se samo pitanje zašto se zečevi spaljuju, umjesto da budu donirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 11:07