POLETI ČISTIM ZRAKOM

Bizaran slučaj: Goluba osumnjičili da je špijun i devet ga mjeseci držali u zatvoru, evo kako su mu dokazali nevinost

Ptica je prošlog svibnja opažena s dva prstena i porukom u pismu, koje je nalikovalo kineskom, blizu luke u Mumbaiju

Golubovi

 Matthew Ashmore/Alamy/Alamy/Profimedia/Matthew Ashmore/Alamy/Alamy/Profimedia

Jedan golub, nepravedno osumnjičen da je špijunirao za Kinu, pušten je na slobodu nakon devet mjeseci pritvora u Indiji.

Golub je prošlog svibnja opažen s dva prstena i porukom na pismu sličnom kineskom blizu luke u Mumbaiju, piše Press Trust of Indija, a prenosi Guardian. Budući da je bio sumnjiv, uhvaćen je i stavljen u kavez te se dugo nalazio u mumbajskoj bolnici za životinje. Međutim, na koncu se doznalo da je golub zapravo pobjegao s Tajvana i pukim slučajem završio u luci u Indiji, čiji su odnosi s Kinom osjetljivi i povremeno zategnuti.

Golub je na Tajvanu treniran za utrke, a prema navodima indijskih lokalnih medija, kada se saznalo da nije podmetnuti kineski špijun, u utorak je pušten na slobodu. Prije toga je iz bolnice prebačen u prostore Društva za zaštitu od okrutnosti prema životinjama, organizacije za zaštitu životinja iz Mumbaija.

Nije prvi put da se životinja nađe na sličnom udaru indijskih vlasti. Tako je 2020. u Kašmiru, nemirnom i spornom području između Indije i Pakistana, koje kontroliraju indijske vlasti, uhvaćen golub osumnjičen za špijunažu za Pakistan. Nakon što je utvrđeno da pripada jednom pakistanskom siromašnom ribaru, ptica je puštena na slobodu. No, tenzije su porasle jer se mislilo da je golub dobro obučeni špijun kojem je pošlo za rukom preletjeti žestoko militariziranu zonu između dvije nuklearne nacije.

Jedan je golub nagrabusio još 2016. godine. Doduše, za njega se ne može reći da nije bio ni kriv ni dužan. Naime, uhvaćen je i bačen u kavez nakon što je pronađena poruka s prijetnjom indijskom premijeru Narendri Modiju, objavio je Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:41