POŠTIVANJE MUSLIMANA?

BIZARNA CENZURA ZAPREPASTILA ZAPAD Malezijska tiskara zatamnila svinjske njuške

KUALA LUMPUR - Malezijska tiskara KHL cenzurirala je jednu fotografiju, zatamnivši na slici objavljenoj u malezijskom izdanju The New York Timesa njuške svinja, prenosi BBC.

Fotografija je objavljena uz "bezazlenu" priču o bračnome paru iz SAD-a koji na svome imanju nedaleko od New Yorka uzgaja svinje koje imaju prirodnu ispašu i rastu bez dodataka antibiotika i hormona. Od 28 milijuna stanovnika Malezije dvije trećine čine muslimani, zbog čega je tiskara smatrala prikladnim zatamniti njuške svinja kako ne bi uvrijedila muslimansko stanovništvo, prenosi Malay Mail. Lokalni mediji stoga su oprezni.

Glasnogovornik vlade rekao je da ne postoji zakon kojim je zabranjeno prikazivanje svinja na fotografijama u tisku ili na plakatima, no iz poštovanja prema većinskom muslimanskom stanovništvu te raznim vjerama i kulturama u zemlji, o tomu se vodi računa.

Primjerice, prošle je godine jedna tv-mreža prije prikazivanja dokumentarnog filma o papi Franji objavila upozorenje te navodno iz jednoga indijskog filma koji je prikazan u večernjem terminu "izrezala" dio rečenice u kojoj se spominje Alah. Dječji film "Praščić Babe" iz 2005. nije se svojedobno smio prikazivati u kinima u zemlji zbog "tematike" te zbog sličnosti originalnog naziva filma - Babe i malezijske riječi za svinju - babi. Malezijski filmofili su se pobunili pa je zabrana ukinuta, a film iduće godine prikazan u programu domaće televizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:16