DIVLJI ZAPAD

BIZARNA IDEJA U AMERICI 'Strijeljanje osuđenih na smrt ekonomičnije je od koktela injekcija'

'Nije da želim povratak na Divlji zapad, ali samo želim pronaći humano i ekonomično rješenje za državu', kazao je Rick Brattin
 Facebook

Strijeljanje bi bilo ekonomično i humano rješenje, ustvrdio je zastupnik u Glavnoj skupštini američke savezne države Missouri Rick Brattin koji je upravo taj način smaknuća predložio kao zamjenu za smrtonosnu injekciju.

Naime, Missouri, kao i niz drugih američkih država u kojima se provodi smrtna kazna, ima ozbiljnih problema s nabavom lijekova koji se koriste u smrtonosnom koktelu za smaknuće.

Primjerice, europske su farmaceutske kompanije zaprijetile povlačenjem anestetika propofola ako se bude koristio za smaknuća, što bi, pak, ugrozilo zalihe u bolnicama.

Bolna smrt

Koriste se stoga i neprovjerene kombinacije lijekova, što je posljednjih tjedana rezultiralo s najmanje dva slučaja smaknuća koja su bila, kako se čini, vrlo bolna. Upravo su humanija smaknuća bila razlog zbog kojeg su se u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom osamdesetih godina prestale koristiti plinske komore, streljački vodovi i električne stolice.

Zakonske izmjene

No, sve su češći prijedlozi da se te metode ponovno uvedu. Jedan zastupnik u Wyomingu predložio je zakonske izmjene koje bi dopustile strijeljanje.

Državni tužitelj u Missouriju i još jedan zastupnik zastupaju ponovnu gradnju plinske komore. U Virginiji jedan zastupnik predlaže uvođenje egzekucija na električnoj stolici.

- Nije da želim povratak na Divlji zapad, ali vidim problem za koji sam pokušao naći rješenje koje bi bilo humano i ekonomično za našu državu - objasnio je za Associated Press Brattin zašto strijeljanje smatra boljim od plinske komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:18