TKO JE OVO RADIO?

Bizarna kampanja australske vlade o seksualnoj edukaciji razljutila javnost: ‘Ovo vrijeđa inteligenciju!‘

Aktivistice za ženska prava kažu da je sadržaj štetan, izbjegava riječi ‘seks‘, ‘silovanje‘ ili ‘napad‘ i ne odražava realne situacije
Isječak iz bizarnog videa
 Twitter

Australska vlada suočena je s kritikama zbog nove edukativne kampanje kojoj je namjera podučiti školarce o pristanku na seks i seksualnom zlostavljanju, piše BBC.

U videima se koriste metafore poput jedenja tacosa i razmazivanja milkshakea na nečije lice kako bi se prikazalo nepoštovanje i zlostavljanje.

Aktivisti za ravnopravnost opisali su videozapise kao 'bizarne' i 'zabrinjavajuće'. Vlada je žustro stala u obranu kampanje za koju je rekla da je kreirana uz pomoć stručnjaka.

'Ovi će materijali pružiti dodatnu potporu boljoj edukaciji mladih Australaca o tim pitanjima i osmišljeni su kao dopuna programima koje države i teritoriji već nude', rekao je ministar obrazovanja Alan Tudge najavljujući kampanju prošlog tjedna.

"Respect Matters"

Platforma za online učenje, dostupna na web stranici The Good Society, uključuje više od 350 videozapisa, priča i podcastova. Razvijeni su kao dio programa australske vlade Respect Matters, za podučavanje o odnosima koji se poštuju u školama.

Jedan videozapis namijenjen učenicima u dobi između 14 i 17 godina prikazuje tinejdžericu koja bez dopuštenja svog dečka, namaže milkshake na njegovo lice. Video zatim koristi druge primjere poput jedenja pizze i 'dodirivanja zadnjice' želeći time prikazati još neke situacije u kojima bi bilo potrebno dopuštenje.

Još jedan video o poštivanju tuđih odluka i izbora, prikazuje tinejdžericu koja se dvoumi želi li plivati ​​s morskim psima, dok je dječak pokušava na to nagovoriti.

Dio pod nazivom 'Spol i rodne norme' brka 'norme' i 'mitove', sugerirajući da su ideje poput 'muškarci više uživaju u seksu nego žene' i 'žene koje nose kratke suknje žele seks' - primjeri rodnih normi.

Web stranica The Good Society opisuje nastavni materijal kao 'privlačan, fleksibilan internetski program koji pomaže studentima da razviju sigurne, zdrave odnose pune poštovanja'.

Aktivisti nezadovoljni

Ali aktivistice za ženska prava kažu da je sadržaj štetan, izbjegava upotrebljavati riječi seks, silovanje ili napad i ne odražava realne situacije ili veze.

Organizacija za ravnopravnost spolova Fair Agenda pokrenula je peticiju kojom poziva australsku vladu da radi sa stručnjacima za prevenciju nasilja kako bi zamijenila 'zabrinjavajuć i bizaran' sadržaj.

'Mladi zaslužuju sadržaj koji bi ih poučavao pristanku i odnosima punima poštovanja i koji bi im praktično pomagao da razumiju kako na etičan način pristupiti odnosima', kaže se.

Fair Agenda također kaže da web stranica nije ispunila australske nacionalne standarde za prevenciju seksualnog napada putem obrazovanja. Kao primjer koristi podstranicu 'Daljnje informacije' na web stranici koja studentima govori da mogu prijaviti 'svaki seksualni prijestup' australskoj Komisiji za ljudska prava, ali ne preporučuje da to kažu odrasloj osobi od povjerenja ili policiji.

Sharna Bremner, direktorica australske organizacije End Rape on Campus, tweetala je: 'Na web stranici ima nekoliko dobrih informacija. Ali postoje i neke stvarno štetne stvari, koje nadmašuju bilo što dobro.'

"Vrijeđaju inteligenciju"

Australka godine i žrtva seksualnog napada, Grace Tame, rekla je da videozapisi vrijeđaju inteligenciju i odraslih i djece.

'Minimizira se iskustvo traume silovanja, ne uspijeva se zaista prikazati nijanse složenog pitanja pristanka', rekla je za program The Drum na ABC TV.

Materijal je kritiziran i zbog toga što nije prilagođen današnjim tinejdžerima s obzirom da koristi reference na holivudski film Titanic, koji je objavljen prije 24 godine i TV seriju Dosjei X čije je emitiranje završeno prije 20 godina.

U izjavi od 14. travnja australski odjel za obrazovanje rekao je da je program razvijen 'zajedno s organizacijom Our Watch, povjerenikom za eSafety i Zakladom za mlade Australce (FYA), kao i roditeljskim zajednicama i skupinama ravnatelja'.

Međutim, Our Watch i FYA rekli su da su ih jedva konzultirali. Iz FYA su poručili da su vladu upoznali s mladom osobom iz svoje mreže koja je možda sudjelovala u povjerljivoj referentnoj grupi krajem 2017. godine.

Our Watch, koji djeluje na sprječavanju nasilja nad ženama i djecom, rekao je u izjavi da je 'konzultiran između kraja 2017. i početka 2019. godine kada su materijali bili u razvoju. 'Od nas se nije tražilo da kasnije koristimo ili podržavamo materijale.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:15