IZA KULISA SASTANKA

Bizarna ponuda, anglosaksonski spektakl i jedna prijetnja: ‘Zar zbilja želite rat s Rusijom?!‘

Većina prokremaljskih medija se nakon gotovo šestosatnih razgovora Putina i Macrona nada neslozi u NATO-u, a za krizu optužuju SAD

Emmanuel Macron i Vladimir Putin

 Sputnik Via Afp

- Želite li ratovati s Rusijom!? Treba li to Francuzima, Nijemcima, Talijanima i ostalim Europljanima? Sigurno ne! Europske zemlje znaju da forsiranje ukrajinske krize nije samo protiv Rusije, nego i protiv Europe - rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon moskovskog sastanka s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom. A tu Putinovu izjavu, zapravo retoričku prijetnju ili upozorenje Europi, naglašava većina ruskih prokremaljskih medija nakon gotovo šestosatnih razgovora dvojice lidera uglavnom o "ukrajinskom pitanju".

Putin je rekao da bi primanje Ukrajine u NATO "neizbježno dovelo do rata Zapada i Rusije" jer bi Ukrajinci htjeli natrag Krim, a "NATO bi se morao umiješati prema članku 5 sporazuma" te dodao kako bi to "bio rat bez pobjednika". Putin se zapitao zašto je potrebno širenje NATO-a na istok te dodao da je ta politika"otvorenih vrata" diskutabilna. Zaključio je da NATO može primiti neku zemlju u svoje članstvo, ali i da ne mora, a ruski mediji ga nadopunjuju "ako to ugrožava nečiju, u ovom slučaju rusku sigurnost".

Anglosaksonski spektakl

S obzirom na to da se govori o tome da se Putin iz Pekinga, gdje se nedavno susreo sa Xi Jinpingom, vratio prilično nezadovoljan, svi ruski mediji na naslovnicama, odmah uz tekstove o posjetu Macrona, objavili su vijest da je Kina "odlučno protiv daljnjeg širenja NATO-a na istok". Poznati prokremaljski komentator Pjotr Akopov kaže da je nakon sastanka jasno da Macron ne "pada na anglosaksonski spektakl vezan uz Ukrajinu", a većina ruskih medija nada se neslozi u NATO-u, a za krizu optužuju SAD koji, kako kažu, "ponovno huška Europu protiv Rusije".

image

Vladimir Putin i Emmanuel Macron u Moskvi

Thibault Camus/AFP

Većina tamošnjih medija Macronov dolazak u Moskvu te istovremeni posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza Washingtonu razmatra kao "posredničku misiju dvojice europskih lidera" između Rusije i SAD-a, gotovo kao da su tek prenositelji poruka. Ruski mediji ne zaboravljaju napomenuti da među članicama NATO-a ima mnogo različitih mišljenja o Ukrajini i da Moskva mora igrati na tu neslogu. Mediji ponavljaju Putinove riječi da je NATO ipak "vojni, a ne mirotvorni savez" ta da su se u to uvjerili stanovnici Iraka, Libije i Afganistana, a da ne treba "zanemariti ni operaciju protiv Beograda".

Diplomatski put

Mnogi ruski mediji navode da je "diplomatski put" jedini rješenje, ali ne zaboravljaju istaknuti da je Macron došao usred izborne kampanje te da mu uspjeh razgovora s Putinom i "donošenje mira, odnosno sprječavane rata" u Europi može donijeti izbornu prevagu u borbi za drugi mandat. No, ruski mediji prešućuju ili tek usputno pišu o informaciji, koju je prvi objavio Financial Times, da je Vladimir Putin obećao Emmanuelu Macronu da će nakon velikih vojnih vježbi u Bjelorusiji, koji počinju za koji dan, povući svih 30 tisuća svojih vojnika koji sudjeluju u njima.

Podsjetimo, ti manevri bit će održani uz ukrajinsku granicu, 200-tinjak kilometara od Kijeva. Putin je, navodno, Macronu još rekao da Rusija neće "poduzimati druge vojne aktivnosti" ta da je spreman na "strukturalni dijalog" o kolektivnoj sigurnosti. Iz Kremlja za sada još ništa nisu potvrdili, osim da će se dijalog nastaviti te da će se Macron, nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, telefonski čuti s Putinom kako bi mu rekao što se s njim dogovorio.

U razgovorima Putina i Macrona zabljesnula je i jedna bizarna ponuda "s visoka" ruskog predsjednika. On je, naime, ponudio "humanitarni azil" u Rusiji bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku kojega u Kijevu optužuju za veleizdaju. Porošenko je kratak uzvratio da će se "on snaći i u Ukrajini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2022 22:24