PUTIN, PUTIN 2, PUTIN 3...

Bizarno ponašanje Putina opet zakotrljalo tezu da koristi dvojnika! Bliski suradnik Zelenskog: ‘Evo, sada gledajte...‘

Ima onih koji se pitaju zašto ista pravila za približavanje Putinu nisu vrijedila za žitelje Mariupolja i njegovog pomoćnika

Pomoćnik ruskog predjednika uzeo je stolicu kako bi mu sjeo bliže

 Screenshot/Twitter

Škotski stručnjak za terorizam Graham Yuill pridružio se nizu osoba koje su ustvrdile da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin koristi dublera, piše Daily Record.

Yuill, koji je prošao obuku Specijalne zračne službe Oružanih snaga Velike Britanije (SAS) za prepoznavanje lica te koji je u Sjevernoj Irskoj bio zadužen za identifikaciju terorista, rekao je da svačije lice ima posebna obilježja te da se ona proučavaju kada se želi utvrditi koristi li netko dvojnika ili ne.

- Na fotografijama Putina koje su objavljene prošlog tjedna može se vidjeti da njegova kosa, uši i oči savršeno odgovaraju onima na ranijim fotografijama. Međutim, njegov nos, brada te filtrum (usneni žlijeb) nisu izgledali kao na prijašnjim fotografijama - rekao je Yuill te dodao da su osobe koje su ga štitile tijekom boravka u Mariupolju nisu izgledale kao profesionalni zaštitari.

- Osiguranje nije bilo na visokoj razini. Primjerice, nije putovao blindiranim vozilom. Pogledate li te fotografije, vidjet ćete da tu nešto nije u redu - ustvrdio je Yuill.

Putin je od kraja veljače 2022. godine i početka rata u Ukrajini više puta optužen za korištenje dvojnika, i to više od jednog.

France24 piše da ima onih koji tvrde da ruski predsjednik koristi dublere jer ne vjeruje svojim najbližim suradnicima te zato što se boji atentata.

Ukrajinski mediji i dužnosnici više su puta u javnost izašli s tezom da Putin koristi dublera. Ukrajinski obavještajac Andrij Jusov rekao je da prošlog vikenda u Mariupolj nije stigao ruski predsjednik već netko tko mu "nalikuje". Šef ukrajinskih vojnih obavještajaca Kirilo Budanov rekao je u listopadu 2022. da Putin koristi najmanje tri dublera te da su oni podvrgnuti plastičnim operacijama kako bi više nalikovali ruskom predsjedniku.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko objavio je na društvenoj mreži tri fotografije pomoću koji je nastojao insinuirati da je Putin tijekom nedavnog boravka u Ukrajini koristio dublere. Međutim, France24 je utvrdio da su to bile dezinformacije.

Daily Mail piše da postoje teze da Putin od 1999. naovamo odlazi plastičnim kirurzima, a da mu je početkom 2000-ih dok su Rusiju potresali teroristički napadi savjetovano da ne pohodi potencijalno riskantne javne događaje.

Stanovnici Sočija u koji su 2009. došli tadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i ruski premijer Vladimir Putin navodno nisu vjerovali da su to zaista oni te da se radilo o dublerima. Medvedev je tada rekao da su njih dva zaista došla u Soči. Putin je 2020. rekao da su ruski dužnosnici razmišljali o dublerima, ali da je ta ideja navodno obačena.

O Putinovim se navodnim dublerima intenzivnije počelo pričati u srpnju 2022. i otad se u medijima svako malo pojavi priča ili kakva snimka koja te teze tobože potvrđuje. Prošle se godine u rujnu pojavila snimka na kojoj se navodno moglo vidjeti da je Putin zaspao tijekom jednog sastanka te da je dubler samo čekao da uskoči. Osim što se tvrdi da Putin koristi dublere, naveliko se nagađa da je ruski predsjednik ozbiljno bolestan. Neki tvrde da boluje od Parkinsonove bolesti ili karcinoma.

Geraščenko je u nedjelju ponovno plasirao sumnju da Putin koristi dublera. Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova na Twitteru je objavio video na kojem se može vidjeti da je Putin tijekom sastanka za prilično dugačkim stolom jednom svom pomoćniku dopustio da mu se približi. Geraščenko se pitao zašto je prolaznicima u Mariupolju dopustio da mu se približe, a ne i svome pomoćniku.

Drugi korisnici Twittera Geraščenku su rekli da su osobe s kojima je Putin ćaskao u Mariupolju vjerojatno prošli sigurnosnu provjeru te da im je zato dopušteno da mu se približe, a da je moguće da su neki od njih bili zaštitari u civilu.

France24 navodi i da se ukrajinske predsjednik Volodimir Zelenski suočio s optužbama da režira svoje pokrete i odlaske na bojišta. Primjerice, prošle se godine u listopadu tvrdilo da ukrajinski predsjednik odlaske na frontu zapravo odrađuje iz studija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:06