GRANIČNI ‘INCIDENT‘

Bjelorusi optužili Poljake da su ih napali - praćkama! Kini nije smiješno: ‘Moglo bi prerasti u ozbiljan sukob‘

Bjelorusi tvrde da su pronašli oštećenja na zidovima i metalne kugle na punktu Pesčatka kraj grada Bresta. Poljaci sve opovrgavaju

Poljsko-bjeloruska granica

 Wojtek Radwanski/AFP

Bjeloruski graničar optužio je poljske snage da su ih napali praćkom i "metalnim kuglicama", prenio je Euronews. Navode da su poljske granične vlasti, navodno, počinile "nezakonite radnje" na kontrolnom punktu u blizini grada Bresta.

U priopćenju dodaju kako su poljski vojnici, u noći s 10. na 11. travnja, pucali na bjeloruski cestovni kontrolni punkt Pesčatka, te da su bjeloruske graničare pokušali zaslijepiti stroboskopom.

Zasljepljivanja svjetlom

Bjeloruska služba za državnu granicu podijelila je snimku na kojoj je prikazana naoružana osoba koja bljeska svjetlom prema kameri, a izgleda kao da u tom trenutku druga osoba gađa iz praćke preko granice.

- Bjeloruski granični odred tijekom inspekcije teritorija pronašao je oštećenja na zidovima granice, kao i metalne kugle - priopćile su vlasti iz Minska, a dodali su i kako je poljska strana obaviještena o ovom graničnom incidentu.

Ovaj navodni incident, kako prenosi Euronews, podsjeća na još jedan prijavljeni "prekršaj na granici" koji se dogodio u siječnju kada su otkrivene rupe u blizini amblema bjeloruske državne granične službe.

Incident se dogodio usred pojačanih napetosti između Poljske i Rusije, koja je saveznica Bjelorusiji, nakon invazije na Ukrajinu. Ukrajinski su dužnosnici više puta optuživali Minsk da se priprema poslati vlastite trupe u rat, što Bjelorusija poriče. Odnosi između Poljske i Bjelorusije su se pogoršali nakon spornog ponovnog izbora predsjednika Aleksandra Lukašenka 2020. godine.

Manipulacije

Varšava je duž svoje bjeloruske granice počela graditi ogradu vrijednu 350 milijuna eura kako bi spriječila ulazak ilegalnih migranata. U nedjelju je poljska granična straža optužila bjeloruske dužnosnike da su "bacali kamenje" i koristili "lasere" protiv poljskih patrola dok je skupina migranata pokušavala ući u zemlju.

- Ne komentiramo materijale koje je objavila bjeloruska strana - poručio je za Euronews glasnogovornik poljske granične straže. Dodao je kako je bilo mnogo naznaka da su posljednjih mjeseci neke od informacija koje su objavile bjeloruske službe bile manipulacije.

- Službenici granične straže ni sinoć ni nedavno nisu ispalili niti jedan hitac, niti su koristili alate kao što su praćke - takve nemamo u opremi - izjavio je glasnogovornik poljske granične straže.

Incident na poljsko-bjeloruskoj granici komentirao se i u Kini, a tamošnji stručnjak za vojna pitanja i TV komentator, Song Zhongping, kazao je za kineski državni medij Global Times kako bi taj granični incident mogao prerasti u sukob širih razmjera.

'Zapad, zapravo, pokušava potaknuti ogromnu bitku u istočnoj Ukrajini kako bi eskalirao sukob i kaznio Rusiju, dok Ukrajina nastavlja krvariti', kazao je Song Zhongping.

Poljska, članica NATO-a i zemlja koja graniči s Ukrajinom, sve se aktivnije uključuje u rusko-ukrajinsku krizu, kaže Song i ističe da se preko Poljske odvija transport cjelokupnog naoružanja koje Ukrajini isporučuje Zapad, a što je još opasnije, Poljska se također upustila u koškanje s bliskim saveznikom Rusije, Bjelorusijom.

U ponedjeljak su, tako, bjeloruski granični policajci optužili poljske snage da su ih napale praćkom i 'metalnim kuglicama'.

Poljske granične vlasti navodno su počinile 'ilegalne radnje' na kontrolnom punktu u blizini grada Bresta u Bjelorusiji, priopćile su vlasti. 'U noći 10. travnja, poljski vojnici pucali su na bjeloruski cestovni kontrolni punkt Peschatka', stoji u priopćenju iz Bjelorusije.

To bi moglo dovesti do eskalacije i prerasti u sukob između Rusije i NATO-a, istaknuo je Song. (Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:02