DRAMA NA ISTOKU EU

Bjelorusi prešli granicu i zaprijetili Poljacima: ‘Pucat ćemo ako nas pokušate zarobiti‘

Nitko ne zna koliko zapravo migranata ima u Bjelorusiji, iako se spominju deseci tisuća

Migrantski kamp na granici između Bjelorusije i Poljske

 Viktor Tolochko/Sputnik/Profimedia

Stanje na vanjskim granicama EU prema Bjelorusiji svakim je danom sve dramatičnije, a situacija s migrantima, koji iz Bjelorusije nastoje prodrijeti u Poljsku, Litvu i Latviju, sve više eskalira.

Naum Aleksandra Lukašenka da propuštanjem migranata prema EU izazove krizu u tim zemljama se nastavlja te dovodi do sve većih problema ne samo u tim zemljama, nego sve više okapanja ima i on sam. Varšava je upozorila da bjeloruski graničari sijeku žičanu ogradu na granici kako bi olakšali migrantima da se domognu Poljske.

Čak je i poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak na svom Twitteru objavio fotografije na kojima se vide bjeloruski vojnici oboružani velikim kliještima i škarama kako nastoje prerezati bodljikavu žicu na granici. Nedavno su naoružani bjeloruski graničari prešli na poljski teritorij i prijetili poljskim vojnicima da će pucati ako ih pokušaju zarobiti, a u četvrtak 4. studenoga poljska je ophodnja zamijetila nekoliko bjeloruskih vojnika kako do granice sprovode grupu od čak 250 migranata.

Destabilizacija susjeda

Poljske pogranične službe već su izvještavale o povremenoj pucnjavi s bjeloruske strane - puca se uglavnom manevarskim streljivom, ali koriste i petarde te dimne bombe koje bacaju na granici kako bi omogućili migrantima prelazak.

image

Sirijski migranti u Poljskoj

Wojtek Radwanski/AFP

Zbog sve teže situacije na granici s Bjelorusijom Poljska gradi čeličnu ogradu visoku 5,5 metara, stavlja kamere i bodljikavu žicu, a u Varšavi kažu da bi do sredine 2022. godine ona trebala biti gotova na cijeloj dužini poljsko-bjeloruske granice.

I Litva je počela s gradnjom čelične ograde prema Bjelorusiji, visine četiri metra. Protezat će se na dužini od oko 500 kilometara i stajati više od 150 milijuna eura, stoga Vilnius traži pomoć Bruxellesa.

Kako kažu u tamošnjemu Ministarstvu obrane, ograda bi trebala biti gotovo da kraja 2022. godine. I Latvija je najavila da će pojačati vojne snage prema Bjelorusiji te rastegnuti bodljikavu žicu jer se primjećuje sve veći migrantski pritisak i na tom dijelu granice.

Poljska optužuje ne samo Aleksandra Lukašenka da stvaranjem migrantske krize na vanjskim granicama EU želi destabilizirati Poljsku, baltičke države i cijelu EU, nego upiru prstom i u Rusiju. Poljska smatra da Lukašenku u svemu suflira i pomaže Moskva, pogotovo jer su Bjelorusija i Rusija pred sporazumom koji će Rusima omogućiti kontrolu bjeloruske granice.

Osim toga, Rusiju prokazuju da migrante preko svog teritorija propušta u Bjelorusiju. I Minsk i Moskva sve odbacuju tvrdeći da se ne bave švercom migranata, a iz Kremlja poručuju da to pitanje Bruxelles mora riješiti "oči u oči" s Lukašenkom. Bjeloruski autoritarni predsjednik čak kaže da su svi ti napadi na njega samo propagandni rat te da ne postoji nikakva bjeloruska migrantska ruta, a pogotovo da je ne sponzorira režim.

Kako bilo, granično područje Bjelorusije prema europskim susjedima prepuno je očajnih ljudi koji se nastoje dokopati EU. Nitko ne zna koliko zapravo migranata ima u Bjelorusiji, iako se spominju deseci tisuća, jer je Lukašenko omogućio mnogima s područja Bliskog istoka, iz središnje Afrike, Irana i Afganistana da na samom ulasku u Bjelorusiju mogu kupiti vizu.

Nevladine organizacije

No, nakon što su Poljska, Litva i Latvija pojačale osiguranje granica te počele vraćati uhićene migrante u Bjelorusiju, a pogotovo dolaskom zime Lukašenko se našao u nezgodnoj situaciji. Velik broj migranata više ne može tako lako prijeći granicu, a on im ne želi osigurati nikakve izbjegličke kampove, niti dati bilo kakvu skrb.

image

Poljska, sirijski migrant

Wojtek Radwanski/AFP

Zbog toga mnogi upozoravaju na prijeteću humanitarnu krizu. Rijetke bjeloruske nevladine organizacije upozoravaju na migrante koji tumaraju uz granicu bez adekvatne odjeće i obuće te pothranjeni jer im se ne osigurava ni hrana ni voda.

Osim toga, sve ih je više u Minsku i ostalim bjeloruskim gradovima gdje prose ili se skutre po haustorima kako bi prespavali i odmorili se, pa se primjećuje i sve veće nezadovoljstvo bjeloruskih građana zbog takve situacije.

Neki su upozoravali Lukašenka da bi mu se igra s migrantima mogla vratiti poput bumeranga, pa je on sada obustavio izdanje viza na aerodromu u Minsku te zabranio bjeloruskim turističkim agencijama da prodaju aranžmane u tim zemljama, a nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji dao naređenje da ne primaju putnike bez viza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:05