KRIZA U DRŽAVI

Bjelorusija na skupštini UN-a optužila zapadne zemlje za sijanje kaosa i anarhije

‘Brojne zapadnjačke zemlje imale su izjave pune cinizma po pitanju navodne brige za suverenitet i dobrobit Bjelorusije‘
Vladimir Makei tijekom obraćanja u UN-u
 Manuel Elias/UNITED NATIONS/AFP

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei optužio je u subotu zapadne zemlje za pokušaj sijanja „kaosa i anarhije“ u bivšoj sovjetskoj republici koju potresaju prosvjedi od prošlomjesečnih izbora.

„Vidimo pokušaje destabilizacije situacije u zemlji. Uplitanja u naše unutarnje poslove, sankcije i druga ograničenja u Bjelorusiji će imati suprotan učinak te su štetni za apsolutno sve“, rekao je Makei u izjavi putem videa na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Više od 12 tisuća ljudi uhićeno je otkako je predsjednik Aleksandar Lukašenko proglašen uvjerljivim pobjednikom na izborima 9. kolovoza koje je oporba proglasila namještenima.

Očekuje se da će SAD, Velika Britanija i Kanada uskoro uvesti sankcije bjeloruskim pojedincima zbog onoga što te vlade smatraju namještenim izborima i nasiljem nad mirnim prosvjednicima, rekli su izvori.

Makei je kazao kako su brojne zapadnjačke zemlje imale izjave pune cinizma po pitanju navodne brige za suverenitet i dobrobit Bjelorusije.

„Zapravo to nisu ništa drugo nego pokušaji unošenja kaosa i anarhije u našu zemlju“, rekao je Makei Ujedinjenim narodima.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova prošlog je tjedna nazvalo rezoluciju UN-ovog Vijeća za ljudska prava kojom se daje mandat UN-u za praćenje situacije vezano uz kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji "opasnim presedanom" te je optužilo Vijeće za upletanje u unutarnje stvari zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:09