ŠTO SE DOGAĐA?

Bjelorusija najavila ‘privremeno‘ zatvaranje naftovoda prema EU: ‘Imamo neplanirane zahvate...‘

Bjeloruski operater, Gomeltransneft Druzhba, navodno je počeo s radovima u utorak navečer

Ilustracija

 Viktor Tolochko/Sputnik/Sputnik via AFP

Bjelorusija je najavila "neplanirane popravke" na naftovodu koji vodi iz Rusije prema državama Europske unije, naglasivši da će popravci trajati tri dana, piše Russia Today.

U izjavi izdanoj u srijedu, ruski energetski div Transneft poručio je da bi moglo doći do kratkoročnih poremećaja u opksrbi, a glasnogovornik Igor Demin rekao je novinarima da je dobio informacije kako će radovi biti dovršeni tijekom vikenda.

Cjevovod povezuje naftna polja u centralnoj Rusiji s kupcima u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Njemačkoj.

Bjeloruski operater, Gomeltransneft Druzhba, navodno je počeo s radovima u utorak navečer. Službenici navode kako mjesečne količine izvoza ne bi trebale pasti, a Demin je inzistirao na tome da će Transneft osigurati kvote dostave.

Ova vijest dolazi nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko upozorio kako bi njegova država mogla zaustaviti pritok plina centralnoj i zapadnoj Europi kao odgovor na migrantsku krizu na granici s Poljskom.

Prijedlog da se ograniči izvoz ruskog plina naišao je na kritike ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je rekao da "ništa dobro ne može doći od toga".

"To bi bilo kršenje tranzitnog sporazuma", rekao je Putin i izrazio nadu da do toga neće doći.

U ponedjeljak je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zamolila države članice da podrže dodatne sankcije protiv Bjelorusije zbog "hibridnog napada", piše Russia Today

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:02