RASTU NAPETOSTI

Bjelorusija: ‘Ne želimo sukob, to bi bila katastrofa, ali Europska unija mora primiti migrante‘

Ne treba nam sukob zato što razumijemo da ako odemo predaleko, rat je neizbježan, rekao je Aleksandar Lukašenko

Aleksandar Lukašenko 

 Viktor Tolochko/Sputnik/Sputnik via AFP

Bjelorusija ne želi sukob s Poljskom, ali želi da Europska unija primi 2000 migranata koji pokušavaju iz Bjelorusije ući u Poljsku, rekao je predsjednik Aleksandar Lukašenko u ponedjeljak, nakon što je Varšava upozorila da bi se napetosti mogle rasplamsati.

EU optužuje Bjelorusiju da planski dovodi tisuće ljudi s Bliskog istoka, većinom iz Iraka, do granice s Poljskom, Litvom i Latvijom, kako bi prisilila Uniju da odustane od ekonomskih sankcija. Minsk odbacuje takve optužbe.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki upozorio je u nedjelju da bi migrantska kriza na granici s Bjelorusijom mogla biti uvod u "nešto puno gore", dok poljska Granična straža navodi da bjeloruske snage još uvijek prevoze migrante do granice.

Lukašenko je u ponedjeljak izjavio da ne želi eskalaciju, prenosi državna bjeloruska novinska agencija Belta.

"Moramo se obratiti Poljacima, svakom Poljaku, i pokazati im da nismo barbari, da ne želimo sukob. Ne treba nam sukob zato što razumijemo da ako odemo predaleko, rat je neizbježan", rekao je.

"To bi bila katastrofa. To nam je potpuno jasno i ne želimo nikakvo rasplamsavanje", dodao je.

Poljska je zaprijetila da će blokirati željezničku prugu između dvije zemlje, ako se situacija ne popravi, a Lukašenko je poručio da bi im se ta prijetnja mogla obiti o glavu.

Željeznički promet bi u tom slučaju mogao biti preusmjeren kroz istočnu Ukrajinu, koja je ratna zona, izjavio je.

Prošloga četvrtka Europska komisija i Njemačka javno su odbacile bjeloruski prijedlog da zemlje EU-a preuzmu 2 tisuće migranata smještenih u Bjelorusiji.

Lukašenko je u ponedjeljak, prema Belti, rekao kako mora inzistirati da Njemačka preuzme neke migrante te se žalio da EU ne komunicira s Minskom o tom pitanju.

"Čekam odgovor EU-a", izjavio je.

"Oni ni ne razmatraju problem. Nema čak ni onoga što je ona (njemačka kancelarka Angela Merkel) meni obećala - kontakata. Ne komuniciramo", dodao je.

Po Lukašenkovu planu Bjelorusija bi poslala 5 tisuća migranata u zemlje iz kojih su došli, a bjeloruski čelnik rekao je i da se priprema poslati dio migranata kući krajem mjeseca.

Više od 400 Iračana poslano je kući prošloga tjedna, što je prvi takav let od kolovoza.

Varšava kaže da bjeloruske snage još prevoze migrante do granice, iako se od prošloga tjedna ne koriste najveći kampovi za migrante na granici.

Skupina od oko 150 migranata pokušala je probiti žicu blizu sela Dubicze Cerkiewne u nedjelju, objavila je u ponedjeljak poljska Granična straža.

"Skupine (migranata) pokušavaju takve stvari, a bjeloruske snage sve su agresivnije", napisao je na Twitteru Stanislaw Zaryn, glasnogovornik poljskih sigurnosnih snaga.

Litavska granična policija je pak objavila da je u nedjelju spriječila ulazak u zemlju 70 migranata. Dva su ukrajinska građana uhićena u nedjelju. Oni su došli na granicu kako bi pokupili migrante i prevezli ih do druge točke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 11:30